Mateljan Maradinu: Neke su županije namjerno inertne i jedva čekaju da njihov posao preuzme Ministarstvo ili Agencija

Zgrada u kojoj je sjedište Karlovačke županije

Iako su mnogi županijski uredi, čiji rad građani baš i ne vide, prebukirani, slažem se da je podkapacitiranost u nekima, pogotovo onima koji se bave neposrednim rješavanjem problema građana, vrlo izražena, no ne mogu se složiti s izjavom g. Marinka Maradina u kojoj ističe kako je ministričino prozivanje Županija samo alibi za osnivanje Agencije za legalizaciju. Jer, jednako tako moglo bi se reći da je i obrnuto, tj. da su županije namjerno inertne i jedva čekaju da njihov dio poslova preuzme Ministarstvo, odnosno u ovom slučaju, nova agencija. Pogotovo jer argumenti koje navodi pročelnik ne stoje, poručio je predsjednik ŽO SDP-a i saborski zastupnik Damir Mateljan.

Tvrdi da za zapošljavanje ljudi na poslovima legalizacije bespravno sagrađenih objekata Županiji nije potrebna suglasnost Ministarstva financija.

– Jer njihove plaće se osiguravaju iz dijela naknade koje uplaćuju fizičke osobe koje su podnijele zahtjev za legalizaciju, te se oni zapošljavaju na određeno vrijeme za unaprijed određen opseg posla. Stoga njihove plaće ne ulaze u limit od 20% mase za plaće koje se mogu isplatiti iz vlastitih prihoda. Dio spomenutih sredstava za plaće zaposlenika na poslovima legalizacije trebao bi biti dovoljan ukoliko se pojedine jedinice lokalne samouprave nisu, pred lokalne izbore, zbog populističkih razloga odrekle dijela ove naknade ili naknade u potpunosti i time sve one koji su zakonito podigli svoje kuće učinili još bedastijima. Ukoliko je županija, kako to g. Maradin tvrdi, osigurala sredstva u proračunu za 14 novih zaposlenika, ne vidim razloga da se ne raspiše natječaj, zaposle stručne osobe i pomogne, kako područnim uredima tako i građanima samim, naglašava Mateljan, dodavši da, kada bi na taj način sve županije i veliki gradovi odradile svoj dio posla, još jedna nova agencija, čiji je i sam protivnik, ne bi bila potrebna.

A ako itko iz Županije ima problema u komunikaciji s bilo kojim ministarstvom ili državnom institucijom, Mateljan je voljan pomoći.

– Pozivam gospodina pročelnika, sve u Županiji, da mi se slobodno obrate za pomoć kao saborskom zastupniku jer smatram da sam, bez obzira na politički predznak, ovdje da služim svim građanima Karlovačke županije, poručio je Mateljan.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest