Ruglo na kraju grada: Nitko ne želi bivšu vojarnu u G. Mekušju, a Grad nema novca da je sam uredi kao poslovnu zonu

Interesa nema - samo uklanjanje objekata koštalo bi 2,5 mln kuna

Dok se u karlovačkoj gradskoj upravi žale kako im država ne želi besplatno ustupiti prostor bivše vojarne u Luščiću, ona koju su za “nula kuna” dobili prije više od sedam godina, postala je divlji deponij za nesavjesne građane tako da je prije nekoliko tjedana konačno očišćena i zatvorena rampom s video nadzorom.

Radi se, naravno, o vojarni u Gornjem Mekušju, još jednoj u nizu nesuđenih poslovnih zona u zemlji za koju ne postoji interes ulagača, a lokalna samouprava nema novca da sama pokrene njezino uređenje.

Grad je, podsjetimo, još prije tri godine objavio natječaj za iskazivanje interesa te čak pokušao prodati vojarnu po cijeni od dva milijuna eura, no interesenata nije bilo. “Na bubanj” je stavljeno oko 100 tisuća četvornih metara prostora pa su se u Gradu ponadali da će netko pronaći svoj interes za ulaganje kao što se na primjer dogodilo s vojarnom na Ilovcu koju je kupila “Drvotrgovina”.

Na naš upit u kojoj je trenutno fazi ovaj projekt, iz gradske uprave rečeno nam je da je “vojarna Gornje Mekušje preuzeta je u potpuno devastiranom stanju i traži znatna ulaganja kako bi se u njoj mogla započeti poslovna djelatnost”.

–  Grad Karlovac je Prostornim planom, te potrebnim odlukama odredio da je ovaj prostor po svojoj funkciji poduzetnička zona s gospodarsko – proizvodnom namjenom. Bez obzira na postojeće stanje Grad je raspisao Javni poziv za iskaz interesa za ovaj prostor na koji nije bilo odaziva. Evidentno je da je neiskazivanje interesa posljedica devastiranih objekata koji su smješteni na parceli i potrebno ih je ukloniti, lošeg stanja pristupne prometnice, zemljišta zaraslog vegetacijom, te nedostatne infrastrukture (plin, kanalizacija), kazala je glasnogovornica Grada Ana Župančić.

Navodi da je samo na dokumentaciju, od predinvesticijske studije i dozvole za rušenje postojećih objekata utrošeno oko pola milijuna kuna. Rezultat je da se objekti bivše vojarne ne mogu obnoviti te je procjenom utvrđeno da je za uklanjanje objekata potrebno minimalno 2,5 milijuna kuna.

– Grad Karlovac dvije se godine javljao na natječaj Ministarstva gospodarstva za povlačenje sredstava koja bi se utrošila na uklanjanje objekata i time učinila ovu zonu atraktivnijom za dolazak investitora no projekt nažalost nije dobio potporu Ministarstva. Sam Grad nije se odlučio uklanjati objekte iz razloga što nije imao konkretnog investitora za zonu, te se u vremenu gospodarske krize odlučio preusmjeriti taj novac u programe za poticanje malih poduzetnika i obrtnika, dodala je Župančić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest