Policija upozorava vozače: Pripremite vozila za zimske uvjete i ne vozite bez zimske opreme

Policija upozorava vozače: Pripremite vozila za zimske uvjete i ne
vozite bez zimske opreme

Kako snijeg, a onda i zimski uvjeti, ne bi iznenadili vozače, iz policije podsjećaju da je zimska oprema obvezna čim zavladaju zimski uvjeti na cestama. Pod tim se podrazumijeva da je kolnik pokriven snijegom ili je na njemu poledica. Za zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Oni vozači koji bez zimske opreme odluče voziti, mogu ostati bez 700 kuna, a bez 1.500 do 5.000 kuna odgovorne osobe koje narede ili dopuste da se u prometu koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu.

Osim obavezne zimske opreme, vozači su prije započinjanja vožnje obvezni i očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila. Ne učine li to, mogu platiti novčanu kaznu od 700 kuna.

Iz PU karlovačke vozačima savjetuju da pravovremeno pripreme vozila za sudjelovanje u prometu u zimskim uvjetima, izbjegavaju nagla kočenja i ubrzanja kada na cesti ima leda ili rastopljenog snijega, drže razmak između vozila, omoguće postupno smanjenje brzine, a papučicu kočnice koriste oprezno kako bi spriječili blokiranje kotača; u slučaju zanošenja vozila potrebno je lagano otpustiti gas, bez naglog kočenja.

Također, savjetuju da se za loših vremenskih uvjeta vozači informiraju o vremenskoj prognozi i stanju na cestama, te ih podsjećaju da u razdoblju zimskog računanja vremena na motornim vozilima i danju za vrijeme vožnje moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest