EU parlamentarac Nikola Vuljanić u Bruxellesu ugostio novinare – kaže, radi se puno, pomaže mu pet asistenata

Prednji ulaz u ogroman kompleks Europskog parlamenta u Bruxellesu

– Europski parlament nije mjesto u kojem se brane hrvatski interesi. No ovdje se odlučuje o onome kako će Hrvati i Hrvatska živjeti i to je barem jednako važno kao i parlament u Hrvatskoj, rekao je Nikola Vuljanić, zastupnik u Europskom parlamentu koji je u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu ugostio skupinu od dvadesetak novinara raznih hrvatskih redakcija, među njima i onih karlovačkih.

Osim što su iz prve ruke imali priliku vidjeti kako izgleda radni dan europarlamentaraca, novinari su se iz prve ruke upoznali i s funkcioniranjem Eurdopske komisije, Vijeća Europe i Europskog parlamenta. No mogli su i uočiti koliko je golem administrativni stroj koji je, valjda, u tom ogromnom, gotovo zastrašujućem obujmu potreban kako bi mogla funkcionirati grupacija 28 zemalja s više od pola milijarde ljudi.

Vuljanićev radni dan u Bruxellesu traje od ponedjeljka do četvrtka, dok zadnji radni dan u tjednu boravi u Zagrebu gdje ima poseban ured u kojem rade dvije asistentice. U Bruxellesu, kaže Vuljanić, ima još tri asistenta koji mu pomažu od pripreme materijala za sjednice i odbore, amandmana, pregledavanja dokumentacije, odgovaranja na stotine mailova dnevno i svim ostalim poslovima, kojih, kaže ima itekako puno da se često radi od jutra do navečer.

– Asistenti rade sve ali ne pripremaju mi govore, to radim sam. Dao sam im ingerencije i povjerenje, i jako sam zadovoljan s njihovim radom, kaže dobro raspoloženi Vuljanić kojeg smo imali priliku vidjeti i uživo na sjednici Odbora za vanjsku politiku. Vuljanić je kao izvjestitelj za Albaniju odradio velik posao u približavanju Albanije EU dok je nakon zadnjeg pozitivnog izvješća stekao simpatije u toj zemlji koja se tek priprema željeni ulazak u EU.

Kompleks zgrada Europskog parlamenta je ogroman prostor koji više naliči na mali grad u kojem radi više od osam tisuća ljudi. Sigurnosne provjere su vrlo temeljite i sliče onima u zračnim lukama dok u zgradu  ne može ući bilo tko, već je za to je potrebna posebna dozvola. Stotine dvorana i kilometri hodnika se doimaju praznim unatoč “špici” radnog dana. Vuljanić smatra da ga je teško zbuniti i da se nikad nije izgubio tisućama papira, ali se u zgradi EU parlamenta već izgubio više puta.

– U Europskom parlamentu nema politikanstva kakvog imamo u Hrvatskom saboru, to ovdje nije tako, rekao je Vuljanić. Već za šest mjeseci ponovo ćemo na izbore za zastupnike Europskog parlamenta s obzirom da je ovih 12 bilo izabrano na kraći mandat od ulaska EU do novih izbora. Vuljanić se nada da će ponovo biti kandidat ali to, dodaje, ovisi o dogovoru u stranci.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest