UZO tvrdi: Dio opasnog otpada s deponija na Lemić Brdu završio u Kupi – za to netko mora odgovarati

Za sanaciju deponija opasnog otpada na Lemić Brdu odobrena su 22 milijuna kuna. Provedena je kako je provedena, direktor Fonda za zaštitu okoliša ode u zatvor – sad je možda i vani – nitko ništa ne poduzima i nađe se “dobra duša” koja napravi prokop oko bazena s opasnim otpadima, voda to odnese u potok, a on u Kupu! To je kriminalni potez i netko bi trebao završiti pred organima gonjenja, kazao je na današnjoj pressici Udruge za zaštitu okoliša Nikola Vuljanić.

Sanacija opasnog otpada, u kojem su, između ostalog, trafo ulja, solne kiseline, otpadni mulj iz galvanizacije, smješteni u 12-ak bazena veličine 4x4x2 metra, te još dva veličine 100x6x2 metra, od kojih je polovica zatrpana, sada, po Vuljanićevim riječima, i nema puno svrhe.

– Onaj tko je to pustio u Kupu nije iz Zagreba! To je napravio lokalac, da se riješi vraga! A opasni otpad je u ingerenciji države, ne lokalne vlasti, i to je kazneno djelo, bez obzira tko ga je napravio, naglasio je Vuljanić.

Kiša, a potom voda, napravljenim prokopima, u Kupu je, po procjeni Žarka Kotura, odnijela znatnu količinu opasnog otpada o kojem se na Lemić Brdu govori posljednjih 40-ak godina, a o njegovoj sanaciji i duže od desetljeća.

– Kruti otpad je još zatrpan, ali prepostavljamo da je u Kupu otišlo oko 20 posto deponiranog opasnog otpada, rekao je Kotur.

Biserka Schmuck podsjetila je da je Udruga problem opasnog otpada na Lemić Brduu Sabor “progurala” 2002. , uz pomoć tadašnjeg saborskog zastupnika Darka Šantića. Sada očekuju pomoć svog člana europarlamentarca Nikole Vuljanića te saborskog zastupnika Branka Vukšića.

– Postupak je, kako to već kod nas ide, pokrenut nakon što se promijenila vlast. U Prostornom planu je centar na Babinoj Gori samo usputan, ključna je nizinska pruga. Sad se mijenja trasa, pa to neće biti važno. Vidjet ćemo preko čijeg će zemljišta sada ići, zaključio je Vuljanić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest