7 dana na 4 rijeke: Hrvatskoj otvaranje Mundijala, Karlovcu Metaloplastika

7 dana na 4 rijeke: Hrvatskoj otvaranje Mundijala, Karlovcu
Metaloplastika

bakicU osmini finala Challenge Cupa HRK Karlovac je izvukao RK Metaloplastiku iz Šapca. Zadovoljni su Karlovčani ždrijebom, protivnik je prolazan, putovanje nije preskupo, a radi se o velikom imenu rukometa koje će nesumnjivo napuniti tribine dvorane u našem gradu. Prvi susret igra se u Šapcu, a uzvrat u dvorani kraj Korane, u veljači 2014. godine. Metalopastika je klub silne rukometne povijesti, dominirali su jugo-ligom polovicom 80-ih godina kad su čak sedam puta uzastopno osvajali državno prvenstvo (od 1982. do 1988.), dva puta su bili europski prvaci (1985. i 1986.). Trener je Slavko Novaković, uz njega na klupi Mile Isaković. Najzvučnije ime je nesumnjivo bivši srpski reprezentativac Žikica Milosavljević na desnom krilu, tu je aktualni reprezentativac Miloš Dragaš – lijevi vanjski i ključni igrač obrane, za respekt su ljevak Grujičić i lijeva krila Marjanović i Mitrović te solidan vratarski tandem sa SEHA iskustvom prve sezone Arsić – Maksimović. Trenutno su drugi u ligi bez Vojvodine i Partizana koji igra SEHA-u, dva boda iza vodećeg niškog Železničara.

Kažu da je dodjela Olimpijskih igara Riju de Janeiro i Mundijala 2014. plod je diplomatske vještine i gospodarskog sluha brazilskog predsjednika Luuiza Inacija Lule da Silva. Brazil će tako prirediti dvije najveće športsko-poslovne manifestacije na svijetu, Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. i Olimpijske igre 2016. Međunarodni je olimpijski komitet (MOK) Igre dodijelio Brazilu nakon kampanje u kojoj su svi sudionici, od predsjednika naniže, uporno ponavljali: “Sad je red na Brazil.” “Brazilu treba ova Olimpijada, ovaj narod zaslužuje tu priliku”, rekao je povodom odluke MOK-a predsjednik koji je nastupio u prezentaciji kandidature svoje zemlje u Kopenhagenu. “Uvijek sam vjerovao da nam nešto nedostaje. Zbog toga što smo bili kolonija, imali smo kompleks male, nevažne nacije. No, sad naša zemlja, sa 190 milijuna stanovnika i desetim gospodarstvom svijeta osvaja mjesto koje joj pripada”, primijetio je ovaj športski fanatik i navijač Corinthiansa iz Sao Paula. Luuiz Inacijo Lula je gorljivi navijač Nogometnog kluba Corinthians, s 20 milijuna sljedbenika drugog najpopularnijeg u Brazilu. No, nije pao u iskušenje da mu političkim pritiscima pomogne 2007. kad se našao pred ispadanjem u drugu ligu. Stoički je otrpio to poniženje i radovao se godinu kasnije, kad su se njegovi ljubimci vratili u najviši rang. I to je bio dokaz brazilske demokracije: bili u Hrvatskoj tako velika športska institucija smjela ispasti?

FIFA je svojevremeno je ozbiljno zaprijetila Brazilcima jer su pripreme za SP 2014. kasnile u svim aspektima organizacije. “Brazil se ne drži plana gotovo niučemu i već sada ozbiljno zaostaje u nastojanju da to bude uzorno organizirano prvenstvo. Stanje sa stadionima je upravo katastrofalno, ništa se ne radi i bojim se da je to stvar mentaliteta. Brazilci stalno imaju isprike, jednom su to izbori, pa onda karneval, a zapravo se ništa ne radi”, kazao je glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke. Međutim, Brazil je kritičare demantirao. U želji za novim, zelenim i održivim SP-ima, novi fotonaponski krov koji je sagrađen služi kao svojevrstan uvod i najava nove FIFA-ine politike. Stadion u Belo Horizonteu drugi je brazilski stadion koji na svom krovu ima postavljenu fotonaponsku elektranu. Prvi stadion sa ovakvom instalacijom je stadion Mane Garrincha u glavnom gradu Braziliji na koji je montirana 2.5 MW solarna elektrana koja će osiguravati dovoljno električne energije za 50% energetskih potreba stadiona. Osim navedenih stadiona, na poznatoj Maracani u Rio de Janeiru također je postavljena fotonaponska elektrana dok će stadion u Pernambucu biti opremljen sustavom solarnog grijanja za potrebe kuhinje, sanitarnih prostorija i svlačionice. Brazil se nada kako će za vrijeme svojeg domaćinstva SP-a 2014. pokazati svijetu kako je ova južnoamerička zemlja jedan od lidera globalnog pokreta razvoja i implementacije zelene energije.

Hrvatska nogometna reprezentacija je u “pripetavanju” osigurala odlazak na Mundijal. Ždrijeb je odlučio – “Vatreni” će otvoriti SP s domaćinom, s velikim Brazilom. Prije 40 godina nogometna reprezentacija Jugoslavije igrala na otvorenju SP-a u Njemačkoj u Frankfurtu, također s Brazilom. U momčadi od 22 igrača bila su i šestorica Hrvata: Ivan Buljan, Dražen Mužinić, Josip Katalinski, Ivica Šurjak, Jurica Jerković, Luka Peruzović i Franjo Vladić. Četrdeset godina kasnije, ovaj put kao Hrvatska, igramo u Brazilu na otvorenju SP-a, u Sao Paulu s Brazilom. Znajući mentalitet Brazilaca za očekivati je najspektakularnije otvaranje ikad dosad. Za Hrvatsku je stoga velika čast igrati na otvorenju SP-a u zemlji gdje kažu da je za nogomet svetinja. Kakva čast, cijeli svijet će gledati otvorenje Mundijala, igrat ćemo pred dvije milijarde ljudi! Mala Hrvatska spram velikog Brazila. Još ako uvjerimo Brazilce da smo “europski Brazil”? Kad bi kojom srećom još zabio i Eduardo da Silva, Brazilac u dresu s hrvatskom šahovnicom, bilo bi to potpuno ludilo.

Ostali naši suparnici u grupi jesu Meksiko s kojim smo izgubili u Japanu (0-1), s Kamerunom nikad nismo igrali. To su dvije ozbiljne ekipe. Kladionice kažu da je najveći favorit za naslov novog svjetskog nogometnog prvaka domaćin Brazil s omjerom 11/4, Argentina ima omjer 9/2, Njemačka 11/2, Španjolska 6/1, a Belgija 14/1. Hrvatski protivnici u skupini imaju manje šanse od Hrvatske za naslov – Meksiko je na 150/1, a Kamerun čak 750/1. BiH bolje stoji od Hrvatske – na jednu uloženu funtu dobiva se ravno 100. Najmanje šanse daje se Kostarici i Hondurasu čiji je omjer čak 2.500/1.

Hrvatska i Brazil igrali su 17. kolovoza 2005. godine na Poljudu prijateljsku utakmicu pred prepunim stadionom koja je završila 1:1. Lako bi na prste mogao izbrojati koliko sam nogometnih utakmica gledao u živo. Međutim, na Poljudu sam bio na susretu spomenutih reprezentacija i moram reći da nikad do danas nisam doživio takav športski ambijent. Od igre do atmosfere sve je bilo spektakularno! Vjerujem da će tako dobra i ugodna športska atmosfera biti i u Karlovcu kad naši rukometaši budu ugostili Metalopastiku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest