Požar na Sabljacima otvorio stare probleme – ogulinski SDSS tvrdi da se namjerno ne ulaže u srpska sela

Jasenak iz nekih boljih vremena dok je hotel još bio cijel.

Drežnica, Jasenak, Dubrave, Ponikve, naselja na području Grada Ogulina u kojima žive Srbi  sustavno su zapostavljana već 25 godina. Dovoljno je da se provezete kroz ta sela i vidjet ćete već po cestama o čemu se radi. Ona koja su asfaltirana nisu obnavljana više od dva desetljeća, uske su i pune rupa. Problem je u opskrbi vodom, ovo su jedina naselja na ogulinskom području  koja nemaju vodovod, rekao je Mićo Zatezalo, SDSS-ov dogradonačelnik Ogulina koji je o problemima na ovim prostorima ponovo progovorio nakon tragičnog požara na Sabljacima.

Kako je rekao, povod za medijski istup bio je intervju gradonačelnika Ogulina Jure Turkovića koji je u Dnevniku spomenuo da je vijećnik SDSS-a rekao da Bjelolasica propada jer se namjerno ne ulaže u srpska sela. Turković je tada dodao da se nikako ne bi mogao prihvatiti tu tezu, te da je Zatezalo to rekao u afektu.

– Gradonačelnik se nije najbolje snašao pa je problem riješio na način da je prozvao onoga koji je to rekao a nije se osvrnuo na sam problem. Istina je, ja sam govorio još kao županijski vijećnik, premda nisam izvorno autor te rečenice. To je došlo iz mjesnih odbora Drežnica, Jasenak, Dubrave, Ponikve, naselja u gradu ogulinu u kojima žive Srbi i koja su sustavno zapostavljana već 25 godina. Dovoljno je da se provezete kroz ta sela i vidjet ćete po cestama. Ona koja su asfaltirana nisu obnavljana, pune su rupa. To su ulaganja u vodovod, jedina naselja koja nisu vodom opskrbljena su ta naselja.

– Bez vodovoda je besmisleno bilo i pričati o skijalištu na Bjelolasici u Jasenku, jer je voda potrebna za sustav zasnježenja, bazene i slično. Grad Ogulin i Hrvatske vode imaju nekoliko projekata za Jasenak, no niti jedan nije zaživio i to je problem. U drugim naseljima je još gore, zapuštena su, u njih nijeulagano i to je dovelo do demografskog sloma, kaže Zatezalo. Uvjeren je da problem leži na razini države  ali i lokalne samouprave.

Nakon što smo ga posjetili da je upravo SDSS bio godinama u koaliciji s HDZ-om koji je vladao u državi te već dva desetljeća u Ogulinu, Zatezalo kaže da nije baš bio pobornik te koalicije, te misli da je oduvijek postojala i dalje postoji nevoljkost za ulaganja u ta područja.

–  Srpska sela su zaobišli i u vrijeme najvećeg ekonomskog razvoja, kad je bilo novca i nije bilo krize. U Ogulinu se gradio autoput i gradski proračun je bio težak 90 milijuna kuna od Bechtela, bila je to ekonomska eksplozija u Ogulinu. Gradilo se sve, osim spomenutog, dodaje Zatezalo.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest