ŠOKANTNO! Deložirani Karlovčanin Josip Mutak koji je sa šatorom živio u parku i dobio gradski stan, sudjelovao u izvlačenju 21 milijun državnih kuna!?

Josip Mutak na dan deložacije

Karlovčanin Josip Mutak (57), nezaposleni hrvatski branitelj je 15. srpnja 2009. godine sa suzama u očima napustio podrumski stan u Zajčevoj ulici u kojem je živio od rođenja. U nazočnosti novinara, Mutak je deložiran te sa šatorom otišao u park gdje je neko vrijeme čak i živio, sve dok mu Grad Karlovac nije dodijelio gradski stan od 16 četvornih metara i to bez sanitarnog čvora.

U javnosti tada, međutim, nije bilo poznato da je Josip Mutak, suvlasnik fiktivne tvrtke Corneus preko koje je iz državne blagajne izvučeno čak 21 milijun kuna. Tvrtka Corneus koju je Mutak preuzeo još 2008. godine, znači godinu dana prije deložacije u Karlovcu, nastupila je kao podizvođač u radovima na izgradnji zgrada SOA-e i Ustavnog suda, piše Jutarnji list. Corneus je 2003. je osnovao Gery Charles de Meeűs d’Argenteuils iz Luksemburga, da bio je 2008. godine preuzeo Mutak. Iako do tada nije imala prihoda ni zaposlenika, na račun su se počeli slijevati milijuni koje je Mutak s još jednom osobom, ne zna se za sebe ili koga drugoga, s bankomata dizao duži vremenski period. Dizao je sitne svote od po sedam tisuća kuna, ukupno nevjerojatnih 21 milijun kuna.

Ovih dana je protiv Mutka podignuta optužnica pred Županijskim sudom u Zagrebu, dok se cijela priča čini nevjerojatno bizarnom. Istražiteljima je, navodi Jutarnji, Mutak ispričao da je da bude direktor fiktivne tvrtke pristao zbog očajne imovinske situacije te da nije znao da se radi o poslu “pranja novca”.

Podsjetimo, Mutak je tada pred novinarima gotovo plakao, molio da mu Grad nađe smještaj te rekao kako ga mogu uhititi i zbog skitnje, te skrušeno podigao šator u gradskom parku.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest