HSLS se boji da Karlovac ne ostane “kratkih rukava” – apelira na razgovor o trasi pruge

HSLS o pruzi

Bojim se da će Karlovac ostati kratkih rukava: neće imati koristi od pruge, a ona će proći njegovim najljepšim dijelom. Ako Karlovac bude morao trpjeti velik željeznički promet, onda mu treba i platiti, dati sredstva da čisti okoliš i slično. No, bojim se da se ne dogodi što i s autocestom, pa, bez obzira, na lokalnu razinu, država odluči kuda će trasa, kazao je na današnjoj pressici predsjednik karlovačkog HSLS-a Dragutin Belavić, apelirajući na župana, gradonačelnika i ministra da se razgovara o trasi nizinske pruge prihvatljivoj za sve strane jer “nitko ne želi spriječiti investiciju, ali želi pri tom zaštititi i interes grada”.

Odgovarajući na pitanje tko je kriv za trasu koju Karlovac ne želi, ali je ucrtana u Prostorni plan koji Županija sada želi mijenjati, odgovorio je da on ne bi, poput nekih, rekao da su za to krivi Damir Jelić i Ivan Vučić.

– Kriv je projektni zadatak! Trasa preduboko ulazi u tijelo grada, područje Mrežnice i Korane, a treba ići u širem pojasu. Ako se izmakne kilometar, dva ili tri, možda neće biti toliko neprihvatljiva drugoj strani, rekao je Belavić.

Osvrćući se na netom usvojen karlovački proračun za 2014., rekao je da ga je HSLS podržao, iako nije previše razvojan, zato što je uravnotežen i održiv. Strategiju razvoja do 2020., premda je “prebrzo došla na Vijeće”, podržali su, pak, jer je širok, otvoren dokument koji svima omogućava da utječu na razvoj grada.

Izjavio je i da HSLS želi efikasniju Gradsku upravu, s manjim brojem zaposlenih, ali da su nova zapošljavanja, primjerice u Odjelu za imovinsko-pravne poslove, potrebna da bi se efikasnost povećala.

– Zaposlit će se mladi ljudi, dok će jedan značajniji broj zaposlenih kroz godinu-dvije otići u mirovinu i potreban je ovaj prijelazni rok, rekao je Belavić, napomenuvši da se proračunski izdaci za plaće povećavaju zbog tih novih zapošljavanja, a ne rasta plaća.

Upitan koliki je to značajan broj sadašnjih zaposlenika Gradske uprave koji će u mirovinu, odgovorio je: “Pet do osam.”, a odgovarajući na pitanje novinara slaže li se da je raspisivanje natječaja farsa, kad se i prije no što završe zna tko će na koje mjesto, kazao je da možda tako izgleda, ali da trebaju biti široki, otvoreni, te da se može doznati tko se na njih javio.

HSLS je danas donirao 2.000 kune Udruzi Jak kao Jakov. Taj će novac, po riječima predsjednice Udruge Ivančice Rubido, biti za akciju “Njihovi anđeli”. Njome je do sad prikupljeno 100.000 kuna, namijenjenih za liječenje mališana oboljelih od malignih bolesti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest