Karlovački HGSS ove godine intervenirao čak 90 puta, najviše posla imali su u snježnom razdoblju

– Na to su utjecale velike snježne oborine zbog kojih smo gotovo konstantno bili na terenu i pomagali drugim službama da se probiju do potrebitih, od Ustanove za zdravstvenu njegu čije smo djelatnice prevozili do štićenika pa do Hitne pomoći koja svojim vozilima nije mogla probiti neke puteve – ističe Dubravko Butala, pročelnik karlovačkog HGSS-a.

S tim razlogom, već su obavljene opsežne pripreme za predstojeću zimsku sezonu u kojoj su prema prognozama moguće slične situacije.

– “Snimili” smo situaciju na terenu, ustanovili gdje bi moglo biti posebnih problema, a sve kako bi dođe li do poteškoća što brže i bez gubljenja dodatnog vremena stigli do onih kojima je potrebna pomoć – kaže spašavatelj Marko Kulaš.

Od 90 intervencija u 2013. godini gledano po kategorijama najviše je otpalo na potražne intervencije – bilo ih je 25. Nije se radilo samo na području Karlovačke županije, jer načelo da na poziv odgovara najbliža stanica HGSS-a odnosi se samo na prvu reakciju. Ukoliko se po dolasku na teren ustanovi kako je potrebna i dodatna pomoć pozivaju se i ostale ekipe. Karlovčani su tako 58 intervencija imali u županiji, a još 32 u drugim dijelovima Hrvatske. I to ne samo zbog ljudi:

– Prva akcija u godini bila je spašavanje lovačkog psa koji je upao u usku jamu. Uvijek ćemo rado pomoći gdje god to možemo – naglašava Butala.

Nastavljen je kontinuiran rad na edukaciji članstva kroz brojne tečajeve, a karlovačka stanica može se podičiti zaista visoko stručnim članstvom, među kojima su i ne tako česta zvanja poput letača-spašavatelja ili spašavatelja na divljim vodama.

Opremljenost stanice je dobra, u 2013. godini nabavljen je i novi motorni čamac, a svi su posebno veseli zbog toga što su napokon dobili kvalitetan i velik prostor u Mačekovoj 48, koji će u narednoj godini, nadaju se, obnoviti i izvana.

– Vrijedi još spomenuti projekt s Turističkom zajednicom Karlovačke županije, odnosno tiskanje tri turističke karte s jasno ucrtanim svim putevima, kako za planinare, tako za cikloturiste i sve ostale, kako bi se smanjila mogućnost da netko zaluta i nađe se u problemima – rekao je Butala.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest