Županijsko gospodarstvo nešto bolje od državnog, ali “vuku” ga veliki; mali jedva preživljavaju

Usprkos krizi, županijsko je gospodarstvo ove godine ostvarilo rezultate nešto bolje od državnog prosjeka. Odnosi se to ponajprije na izvoz, iako je 2013. još jedna u nizu teških godina, s lošim gospodarskim pokazateljima, rečeno je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Karlovac.

– Naš je izvoz u prvom dijelu godine rastao oko 8,5 posto i to je svakako uspjeh. Rezultati koje postižemo su generirani na vanjskim tržištima; domaće se smanjuje godinama i tu nema nekog generatora razvitka, rekao je predsjednik Županijske komore Zlatko Kuzman, naglasivši da su “lokomotive” županijskog gospodarstva HS Produkt, PPK, Karlovačka pivovara, Alstom i Karlovačka mljekara.

Za razliku od velikih, malo poduzetništvo i obrtništvo s problemima se teško nosi, ponajprije jer su okrenuti domaćem tržištu, a ono je i dalje u padu. Nezaposlenost ovdje ne raste, ali, na žalost, niti zaposlenost.

– Nije lako biti prorok, no vjerujem da će gospodarstvo u našoj županiji 2014. biti na razini ove godine, kazao je Kuzman.

Što će, pak, 2014. donijeti HGK, tek će se vidjeti, no vjerojatno slijedi najavljeno restrukturiranje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest