7 dana na 4 rijeke: Kraj godine zasluženo pripada laureatima športa

7 dana na 4 rijeke: Kraj godine zasluženo pripada laureatima športa

bakicU ponedjeljak 30. prosinca završilo je glasanje za najbolje u karlovačkom športu za 2013. godinu, u 51. anketi Karlovačke športska zajednice. Članovi Upravnog odbora Skupštine i Nadzornog odbora KŠZ te 10-ak športskih novinara članova Sekcije HZSN Karlovac dali su svoje glasove za najbolje športaše i športašice, muški i ženski klub i športaše s invaliditetom. Konačnu odluku o športskim laureatima, nagrađenim športskim djelatnicima i nagradi za životno djelo donijet će Upravni odbor KŠZ na sjednici koja će biti održana početkom siječnja 2014. Dakle, čeka se pobjednik. Biti će poznat 17. siječnja 2014. godine na svečanosti u Domu OSHV Zrinski.

Za razliku od ranijih godina kad mi tajništvo KŠZ-a nije htjelo ustupiti podatke o tome kako je tko od pojedinaca glasovao, očekujem da ću ovoga puta dobiti te podatke za objavu koje sam i službeno zatražio, a ne kao dosad kad smo na uvid dobili samo konačan zbir glasovanja i redoslijed.

Osim toga, u pregledu izbora športaša može se vidjeti da, od HOO-a do SN-a i izbora novinara, svi uglavnom biraju najbolje momčadi, ekipe i pojedince a ne najbolje klubove muške i ženske kako ih bira KŠZ te je očito da tako više nitko ne bira. I zbog toga sam nebrojena puta u ovoj kolumni na to upozoravao tražeći izmjenu Pravilnika o priznanjima i nagradama. Bit’ će da tu nešt’ ne štima!?

Sretna vam nova, olimpijska 2014. godina!

Krenimo redom…

Kandidati Karlovačke športske zajednice Među pet nominiranih za najboljeg športaša Karlovca dva su Cindrića. Tri godine zaredom titulu najboljeg športaša grada nosio je strijelac Vlado Cindrić, no ove godine itekako jaku konkurenciju imat će u prezimenjaku Cindriću Luki, najboljem rukometašu HRK Karlovca i najboljem strijelcu i igraču Premijer 1. HRL. Jake argumente ima i Slobodan Gales iz Baseball kluba Olimpija ’83 koji je najbolji igrač hrvatske lige i kupa te kvalifikacijskog turnira Lige prvaka i najbolji udarač Interlige. Ni slučajno se ne bi smjelo zanemariti ni rezultate ostale dvojice kandidata – Juraja Katušina iz VK Korana koji je veslao u hrvatskom osmercu koji je osvojio zlatno odličje na Europskom sveučilišnom prvenstvu, kao ni Jurice Suhina iz GK Sokol koji ima srebro i četiri bronce s državnog gimnastičkog prvenstva!

Kod športašica su nominirane državne prvakinje – Katarina Smiljanec (atletika, 800 metara), Mateja Kunović (taekwondo, borbe) koja ima i odličan nastup na SP-u i ulazak među osam najboljih, Štefanija Klokočki (streljaštvo, MK puška ležeći) i Matea Beršinić (taekwondo, forme), a uz njih odlična mlada tenisačica Adrijana Lekaj s osvojenim seniorskim ITF turnirima u Austriji, Egiptu i Španjolskoj.

U konkurenciji za muški klub nevjerojatnu sezonu imali su bejzbolaši Olimpije ’83. U godini u kojoj su proslavili 30 godina postojanja osvojili su hrvatsko prvenstvo, hrvatski kup, međunarodnu Interligu i imali sjajan nastup u europskoj Ligi prvaka. Rukometaši Karlovca su četvrti u državi i predstavnici Hrvatske u EHF Challenge Cupu. Odbojkaši Karlovca iza sebe imaju fenomenalnu polusezonu, igrali su i u završnici Hrvatskog kupa. Strijelci Policajca prvaci su države u VK revolveru i imaju još tri srebra i tri bronce s državnih prvenstava i kupa. Veslači Korane diče se već spomenutom Katušinovom titulom europskog sveučilišnog prvaka.

U konkurenciji ženskih klubova spomenimo da su članice Streljačkog kluba Karlovac prvakinje Hrvatske, niz konkurentnih i dobrih rezultata imaju veslačice VK Korane sa obala Kupe na Dubovcu, natjecateljice TKD Banija, atletičarke AK Karlovca i odbojkašice Karlovca.

Na kraju, bira se i najbolji športaš s invaliditetom. Tenisač u kolicima Dražen Mikšić dvostruki je prvak (u dvorani) i dvostruki viceprvak (na otvorenom) države te finalist turnira u Mađarskoj i Turskoj. Mirsad Bećirović nastupio je na EP-u u judu za slijepe, a osvojio je srebrno odličje na državnom prvenstvu u taekwondo formama u konkurenciji videćih natjecatelja. Juraj Škrtić iznimno je širokih interesa i uspjeha – u 2013. godini osvojio je pet srebrnih odličja na državnim prvenstvima, od čega tri u atletici, a po jedno na visećoj kuglani i u stolnom tenisu! Državno atletsko srebro ima i Miroslav Pavletić, dok Izet Hasanagić ima niz odličnih rezultata u Kuglačkoj ligi slijepih.

Izbor Hrvatskog olimpijskog odbora HOO je sredinom ovog mjeseca također proglasio najuspješnije športaše i trenere u 2013. godini.

Podsjetimo da su najbolja športašica i športaš 2013. svjetska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković te ukupni pobjednik kombinacije i trećeplasirani u slalomu u Svjetskom skijaškom kupu Ivica Kostelić. Najuspješnija ženska ekipa u izboru HOO-a je hrvatska karate reprezentacija, prva na EP-u, dok je najuspješnija momčad hrvatska vaterpolska reprezentacija, brončana na SP-u. Najuspješniji športski par, štafeta ili posada, su svjetski prvaci u četvercu na pariće. Najuspješnijim trenerom proglašeni su Nikola Bralić, trener četverca na pariće te Tonći Antunović, trener svjetske prvakinje, jedriličarke Tine Mihelić. Domagoj Duvnjak, najbolji svjetski rukometaš u izboru Handball-Planet.com proglašen je športskim  promicateljem Hrvatske u svijetu u 2013. godini. Trofej MOO-a 2013. posthumno je dodijeljen Zdenku Jajčeviću, najistaknutijem povjesničaru našeg športa. Najviša nagrada HOO-a za osobit doprinos razvoju hrvatskoga športa, a koja nosi ime proslavljenog kanuista Matije Ljubeka, za 2013. uručena je Zdenku Kobešćaku, Josipu Petrinoviću, Ivi-Goranu Munivrani, Hrvatskom vaterpolskom savezu i Plivačkom klubu Faros. Dobitnici Nagrade HOO-a za fair play u 2013. godini su 12-godišnja jedriličarka Hana Dragojević i 17-godišnji stolnotenisač Vedran Bakač.

SN-ovci izabrali laureate u svojoj 62. anketi Sandra Perković, ženska karate reprezentacija, Mario Mandžukić i četverac na pariće proglašeni su najboljim športašima u 62. po redu izboru Sportskih novosti.

Ekipom godine proglašena je ženska karate reprezentacija u sastavu Ana-Marija Čelan, Ana Lenard, Azra Saleš i Ivona Tubić, koja je na EP-u osvojila ekipno zlato, a sa 184 glasa, iza sebe je ostavila žensku reprezentaciju u samostrelu i žensku odbojkašku reprezentaciju. Momčad godine je veslački četverac na pariće u sastavu David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković, koji je osvojio zlatnu medalju na SP-u u Južnoj Koreji. Nagrada za najboljeg športaša otišla je u ruke hrvatskom nogometnom reprezentativcu i članu minhenskog Bayerna Mariju Mandžukiću koji je sa devet glasova više pobijedio rukometaša Domagoja Duvnjaka. Treći kandidat za športaša godine bio je skijaš Ivica Kostelić. Najboljom športašicom proglašena je aktualna svjetska i europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković koja je osvojila čak 283 glasa, najviše na ovom izboru. Iza nje su ostale jedriličarka Tina Mihalić i streličarka Ivana Gudelj. Dodijeljena je i nagradu za fair play koju je ove godine primila mlada jedriličarka Hana Dragojević, članica Jedriličarskog kluba Labud koja je na natjecanju Opatija Spring Cup u travnju ove godine iz mora spasila kolegu Marka Smolića.

Za najbolje u anketi SN u kojoj je sudjelovalo 329 novinara glasovali su i športski novinari Sekcije HZSN Karlovac: Krešimir Perković (dopisnik SN), Oliver Budimir i Branko Obradović (Karlovački tjednik), Stjepan Kaurić, Darko Lisac, Želimir Prpić, Goran Tomićić i Marijan Bakić (KAŠonline). Na godinu bi trebalo uključiti i naše športska dopisnike iz Duga Rese, Ozlja, Ogulina i Slunja.

Na zlatnoj SN listi nalaze se karlovački atletičari – Krešo Račić koji je za najboljeg športaša proglašen 1956. godine i Jelica Pavličić koja je za najbolju športašicu proglašena 1974. i 1977. godine. Dugoreški nogometaš Željko Perušić je najbolji SN športaš bio 1960., a stolnotenisač Antun Tova Stipančić je u SN-ovoj anketi pobijedio 1975. godine.

Izbor športskih novinar Europe AIPS Europe (Europska udruga sportskih novinara) objavila je rezultate glasovanja za najbolje športaše Staroga kontinenta u 2013.godini. To su MO Farah i Jelena Isinbajeva. U izboru AIPS Europe (UEPS-a) sudjeluju strukovne organizacije športskih novinara zemalja članica. U Hrvatskoj to je HZSN.

Inače, ovo je 31.izbor europskih športskih novinara, najveće strukovne organizacije športskih novinara u svijetu. Farahu je ovo prvo novinarsko priznanje, Isinbajevoj već treće. U izboru europskih športskih novinara je dvije godine za redom pobjeđivala i Blanka Vlašić, a ove godine glasovi europskih udruga su dodijeljeni:

ŠPORTAŠI (priznanje “Frank Taylor”) 1.    Mo Farah 58 2.    Rafael Nadal 49 3.    Sebastian Vettel 44 4.    Frank Ribery 42

ŠPORTAŠICE (priznanje “Evgen Bergant”) 1.    Jelena Isinbajeva 56 2.    Tina Maze 49 3.    Julija Jefimova 41 4.    Ruta Meilutyte 36

Izbor športskih novinara (AIPS) Serena Williams, Usain Bolt i minhenski Bayern proglašeni su najboljima u tradicionalnom izboru Međunarodnog udruženja športskih novinara (AIPS). Šesterostruki olimpijski i osmostruki svjetski prvak Jamajčanin Usain Bolt slavio je u konkurenciji športaša s 1282 glasa, 499 glasova dobio je njemački vozač Formule 1 Sebastian Vettel, dok je treći s 437 glasova bio nogometaš Reala Cristiano Ronaldo. Boltu je to drugi uzastopni naslov najboljeg u anketi AIPS-a, a istim se uspjehom može podičiti i američka tenisačica Serena Williams koja je ove godine dobila 915 glasova. Kod športašica je drugo mjesto zauzela ruska skakačica s motkom Jelena Isinbajeva (644), dok je treća bila jamajčanska sprinterica Shelly-Ann Fraser-Pryce (551). Europski i svjetski prvak Bayern proglašen je za ekipu godine s čak 1707 glasova, drugi su NBA prvaci Miami Heat s 579, a treći s 461 glasova novozelandska ragbi reprezentacija All Blacks.

Športski novinari iz cijelog svijeta birali su i natjecanje u kojem su imali nabolje uvjete za rad, a s 757 glasova naslov najboljeg je pripao organizatorima finala UEFA Lige prvaka u Londonu kod jednodnevnih, te Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi kod višednevnih natjecanja. Glasovalo je 470 sportskih novinara iz 96 država, među kojima i Hrvatske.

Svjetsko rukometno prvenstvo za žene Po prvi put u povijesti odigravanja Svjetskog rukometnog prvenstva za žene pobjedu je odnijela neka reprezentacija s južnoameričkog kontinenta. Dogodilo se to na 21. izdanju SP-a koje organizira Međunarodna rukometna organizacija (IHF). Brazil je ujedno postao tek druga neeuropska reprezentacija koja je ponijela titulu najbolje ekipe svijeta. Prethodno je to za rukom pošlo rukometašicama Koreje (1995. godine). Rukometašice Brazila postale su svjetske prvakinje, nakon što su u beogradskoj Kombank Areni po drugi put slavile protiv domaće reprezentacije – Srbije. Podsjećam, reprezentacija Brazila je 2003. godine nastupila u Karlovcu u C grupi 16. Svjetskog rukometnog prvenstva za žene.

Mali nogomet: Karlovac 2014. Igrači momčadi Mal Gal Građevinarstvo iz Krapine osvojili su naslov prvaka na 43. izdanju malonogometnog turnira Kutija šibica. Mario Jozić, nekadašnji vratar Dinama, Donald Suvajac, Kujtim i Korab Morina, Matija Capar i ostali suigrači pod vodstvom Roberta Grdovića i Stjepana Malarića u finalu su pobijedili riblji restoran Korkyra pod “ravnanjem” Predraga Jurića i Deana Računice. U utakmici za treće mjesto Carling Pub je nadvisio Cvjetno Polikliniku Milojević. U finalu veteranske Kutije šibica riječki Rident je pobijedio momčad Pun-pogodak.com, čime su obranili lanjski naslov.

Nadamo se gledati ih i na 45. izdanju najstarijeg malonogometnog turnira u Hrvatskoj – Karlovac 2014. Prijave za sudjelovanje primaju se još do 5. siječnja 2014. kad će biti i izvlačenje parova. Početak turnira je dan kasnije, na Sveta Tri Kralja, 6. siječnja 2014. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest