Josipović čestitao Božić uz poruku da je Hrvatska zemlja vjerskih sloboda

Josipović čestitao Božić uz poruku da je Hrvatska zemlja vjerskih
sloboda

Uz poruku da je Hrvatska zemlja vjerskih sloboda, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je na liturgijskom slavlju u hramu Sv. Nikole na Trgu bana Jelačića u Karlovcu svim vjernicima pravoslavne vjere čestitao Božić.

– Dragi vjernici, zaista se lijepo osjećam za vrijeme vašeg slavlja. Hrvatska je zemlja vjerskih sloboda i ove lijepe poruke mira i ljubavi koje šalje Božić i danas su ovdje. Sretan sam što sam ovdje i s vama, doći ću opet i želim da što prije do kraja obnovite svoj hram i ovdje obavljate vjerničke dužnosti. Hristos se rodi, sretan vam Božić, rekao je predsjednik.

Nakon liturgijskog slavlja i čitanja poslanice, vjernicima i državnom vrhu obratio se Episkop Gornjokarlovački Gerasim.

– Dozvolite mi da u svoje ime, ime svoga sveštenstva čestitam svoj pastvi Eparhije Gornjokarlovačke i svima koji slave rođenje Gospoda našeg Isusa Hrista, poželim sretan i Bogom blagoslovljen veliki praznik rođenja Hristovoga. Slavimo rođenje ali i ujedno i onoga koji se rodio kao spasitelj naš. Došao je u svijet u obliku čovjeka da ga izbavi od robovanja grijehu i da ga dovede do poznanja istine a to jeste da živi i obitava u carstvu nebeskome. Ovo mu je život ovozemaljski samo privremeni, a onda se seli dalje u vječni život. Neka bi Gospod svima vama dao snage da izdržite sva iskušenja u svijetu, sve nedaće, nevolje, kriza neka bi vam dao snage da savladate sve prepreke i da prođete put koji vodi do spasenja, prijestolja Gospodnjega, rekao je episkop.

– Dozvolite mi predsjedniče da vas pozdravim, da vam se zahvalim za današnji dolazak, jer ste nam uveličali ovo liturgijsko slavlje i drugačije se osjećamo kada nas posjetite, kada nas obiđete. Vremena su teška i nisu laka ni za koga, a mi kao mala srpska zajednica, Srpska pravoslavna crkva pozdravljamo i ubuduće isto tako očekujemo da nas posjetite i dođete u sve krajeve u kojima ima naših vjernika, naših ljudi i da pružite riječ utjehe.  Hvala vam i dobro došli, lijepo se osjećajte u ovom prelijepom hramu koji je, hvala Bogu, zahvaljujući sredstvima Republike Hrvatske obnovljen. Nije još sasvim dovršen unutrašnji dio no to je onaj naš dio posla, nije još sasvim ni otvoren, kako da kaže, posvećen, to planiramo i svakako ćemo biti radosni da prisustvujete tom činu, rekao je Gerasim. Uz zahvalu ostalim gostima na dolasku, ambasadoru Republike Srbije Stanimiru Vukićeviću, dožupanu Milenku Rebiću te okupljenim načelnicima, Gerasim je kazao kako bi želio da budu uvijek tu kad zatrebaju i dodao, jer trebat ćemo i mi vama.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelića odaslao je poruku koja se, kako je sam rekao, nadovezuje na ovo što je vladika lijepo izrekao.

– Postoje velike i male zajednice, no na ovom prostoru u ovo vrijeme božićno Gospodin briše te razlike velikih i malih, zapravo on gleda samo na čistoću ljudskog srca. Pa nekako u mislima naših ljudskih grešnosti i nesavršenosti, probajmo se sjediniti u ovo današnje vrijeme, u ovu savršenost Božića i odašiljem vam poruku Hristos se rodi, kazao je gradonačelnik.

Nakon liturgije predsjednik Ivo Josipović posjetio je članove Zajednice srpske nacionalne manjine u Vraniczanyevoj ulici.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest