Ako se uskoro ne uredi Koruški bastion, sačuvani dio bedema, Zvijezda prestaje postojati

Ako se uskoro ne uredi Koruški bastion, sačuvani dio bedema,
Zvijezda prestaje postojati

Koliko je uistinu pravilna šesterokutna zvijezda, u čijem je obliku Karlovac izgrađen davne 1579. godine, očuvana do današnjih dana, odnosno koliko se njezin oblik s vremenom izgubio’?

Prije godinu i pol provedeni su arheološki radovi na istočnom dijelu Zvijezde, kada je iskopan kameni bedem i vrh Koruškog bastiona, no nekih konkretnih planova za daljnje uređenje, očuvanje i eventualnu turističku valorizaciju povijesnog blaga grada Karlovca – zasad nema. O perspektivi očuvanja bastionskog sustava Karlovca razgovarali smo s Igorom Čuligom, kustosom karlovačkog Gradskog muzeja.

– Gotovo 433 godine nakon osnutka grada, Koruški bastion, poznat i kao bastion sv. Josipa koji se nalazi u istočnom dijelu drevne jezgre, posljednji je nekompromitirani dio bastionskog sustava u obliku zvijezde, koji je primijenjen pri izgradnji Karlovca, kaže Čulig. Kako dodaje, ukoliko se ne poradi na njegovom uređenju i očuvanju, karlovačka Zvijezda više neće postojati niti “u tragovima”.

– Interes za obnovu Zvijezde svakako postoji. No, inicijativa se javila s nekoliko različitih strana koje ne djeluju integrirano stoga neki jedinstveni projekt obnove zasad još uvijek nije zaživio. Potrebna je veća suradnja zainteresiranih dionika kako bi se oformio projekt koji bi se onda mogao prijaviti i na neki od natječaja za sredstva iz EU fondova, rekao je Čulig.

Poznato je da Karlovac kao grad – zvijezda možda nije jedinstven, ali je prvi takav grad stoga bi očuvanje takvog povijesnog dragulja trebalo biti prioritetom, smatra Čulig te navodi kako je jedan od primjera uspješne rekonstrukcije bastionskog sustava obnova tvrđave na rijeci Savi u Slavonskom Brodu. Kako navodi, jedna od mogućnosti, predstavljena u studiji Alije Pozderca, Stjepana Lončarića i Borisa Morsana bila bi i rekonstrukcija šančeva i njihovo punjenje vodom, a koji bi kao takvi sigurno poslužili kao turistička atrakcija. No, ta bi ideja, za razliku od bajkovitog nizozemskog grada Naardena, bila ostvariva samo djelomično i to isključivo u najočuvanijem istočnom dijelu, čijim bi se uređenjem dodatno oživjela ponuda grada, otvaranjem ugostiteljskih objekata i stvaranjem prostora za održavanje niza događanja.

U planu je i obnova Bosanskog magazina, vojne zgrade iz vremena Josipa II, koja se nalazi na Koruškom bastionu, a koja bi prema mišljenju Čuliga mogla poslužiti i kao muzejska čuvaonica. Dio muzejske građe zbog nedostatka prostora trenutno je na čuvanju kod vojske stoga bi Bosanski magazin svojom površinom bio idealno rješenje. No, kako muzejski materijal neće moći u potpunosti biti izložen očima javnosti, jedna od ideja jest da se čuvaonica podijeli u dva dijela – zatvoreni i onaj studijski, koji će biti otvoren za posjetitelje.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest