Još jedan loš potez hrvatskog zdravstva? Gužve ogromne, a davatelja manje nego ranije

Još jedan loš potez hrvatskog zdravstva? Gužve ogromne, a davatelja
manje nego ranije

Sa završetkom godine statistički podaci otkrivaju kako se još jedan potez hrvatskog zdravstva koji ja naišao na brojne kritike u javnosti, može nazvati pogrešnim i promašenim. Riječ je o “okrupnjivanju” na području davalaštva krvi, zbog kojeg su tijekom 2011. godine krv prikupljali samo djelatnici zavoda transfuzijske medicine u četiri najveća grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te u Dubrovniku kao gradu udaljenom od svih navedenih središta. U gradovima središnje Hrvatske, pa tako i u Karlovcu, krv su prikupljali djelatnici Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba, a da je riječ o pogrešnoj procjeni Ministarstva zdravstva dovoljno govore činjenice – iako je na svakoj akciji vladala ogromna gužva i davatelji su nerijetko i po sat vremena čekali da dođu na red za davanje krvi, prikupljeno je gotovo 500 doza krvi manje! Konkretno, tijekom 2010. godine prikupljene su 2.344, a tijekom 2011. godine 1.877 doza krvi.

Božidar Holjevac iz Gradskog društva Crvenog križa Karlovac kaže kako interes davatelja nikako nije manji:

– I sami ste spomenuli gužve i velik broj davatelja na svakoj akciji, a o tome da interes nije manji pokazuju i podaci iz manjih aktiva, znači po poduzećima, ustanovama…gdje je davatelja bilo i više nego ranijih godina. Ali, primjetan je pad kod ostalih davatelja, vjerojatno upravo iz razloga što nisu mogli, kao dosad, davati krv svaki dan na odjelu za transfuziju, već isključivo u danima kada su bile organizirane akcije. Mi ćemo tijekom 2012. godine pokušati popraviti tu situaciju s ponekom akcijom više, ali i s nekoliko akcija koje će se odvijati u poslijepodnevnim satima – najavljuje Holjevac.

Iz te perspektive rezultati bi se mogli nazvati i doista izvanrednima, jer razumljivo da mnogima predstavlja ogromnu razliku mogu li krv darovati svakog dana od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati, kao dosad, ili, kao što je bio slučaj ove godine, jednom ili dva puta mjesečno.

Na broj davatelja dijelom su utjecali i postroženi kriteriji. Autor ovog teksta, i sam davatelj krvi, i osobno je svjedočio odbijanju davatelja iz razloga zbog kojih se dosad nisu odbijali – poput, u jednom posebno indikativnom slučaju, lagane ogrebotine na ruci. Iz zdravstvenih razloga 2010. je godine odbijan, u prosjeku, svaki trinaesti davatelj, a 2011. godine svaki osmi!

Sreća u cijeloj priči je da, ipak, ozbiljnijih nestašica krvi nije bilo. Potvrđuje to i dr. Vjeran Vuić, šef odjela transfuziologije Opće bolnice Karlovac.

– Nije bilo većih problema, a što se tiče pozitivnih krvnih grupa situacija je bila podjednaka kao i svih ranijih godina. Nešto je teže bilo s negativnim krvnim grupama, koje smo u nekoliko navrata morali naručivati iz Zagreba.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest