Udruge invalida pozivaju na glas za EU koja im, kažu, donosi bolji život

Udruge invalida pozivaju na glas za EU koja im, kažu, donosi bolji
život

U krojenju državne politike i razmišljanju o vlastitim potrebama i željama, mnogi ne razmišljau na potrebe drugih. Tako je, očigledno, i sa stavovima o ulasku Hrvatske u EU. Naime, Udruga osoba s invaliditetom Kralovačke županije – UOSIKAŽU u partnerstvu i suradnji s krovnim nacionalnom asocijacijom SOIH-Zajednica osoba s invaliditetom Hrvatske poziva sve građane da iziđu na referendum 22. siječnja i daju svoj glas za ulazak u Europsku uniju.

Ističemo da će se ulaskom u EU za oko 530.000 osoba s invaliditetom u RH omogućiti:

– poštivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom

– suzbijanje diskriminacije na temelju invaliditeta

– pristupačnost objektima, robi i uslugama

– Europska kartica zdravstvenog osiguranja za potrebe korištenja zdravstvene zaštite u svim državama članicama EU

– usvajanje viših standarda koji će poboljšati uvjete življenja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

– hrvatskim građanima rad u državama članicama bez radnih dozvola – hrvatskim studentima studiranje pod istim uvjetima kao i državljani države članice u kojoj se sveučilište nalazi

– slobodu kretanja (European Mobility Card) –

promoviranje i primjena univerzalnog dizajna

– ostvarivanje statusa saveza i udruga osoba s invaliditetom od posebnog društvenog interesa (članak 11. Zagrebačke deklaracije Vijeća Europe) i financiranje osnovne djelatnosti po uzoru na European Disability Forum čiju osnovnu djelatnost Europska komisija financira sa 70%. Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH je krovna udruga 12 nacionalnih saveza i grupacije OSVIT (koja se bavi zapošljavanjem osoba s invalidtetom), kroz čije članstvo obuhvaća oko 300 udruga osoba s invaliditetom u cijeloj Hrvatskoj.

U listopadu 2011. obilježila je 40 godina djelovanja. Soih je punopravna članica Disabled Peoples International od 1994., pridružena članica EDF-a od 2001., a od 2011. je članica promatrač European Disability Foruma. Na 15. hrvatskom simpoziju osoba s invaliditetom održanom 2010. godine o temi “Što ulazak u EU donosi osobama s invaliditetom?” 250 predstavnika saveza i udruga osoba svih vrsta invaliditeta iz cijele Hrvatske uz sudjelovanje najviših predstavnika EDF (The European Disability Forum) i DPI (Disabled Peoples International) detaljno analizirajući što ulazak u EU donosi osobama s invaliditetom temeljem sveobuhvatne analize donijelo je jednoglasni zaključak da je na referendumu kojim će se odlučivati o ulasku RH u EU potrebno zaokružiti DA!

Izlaskom na referendum dajemo glas za bolju budućnost!

Priopćenje udruge potpisala je predsjednica Gordana Jurčević

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest