Rakočević: Navodi Pana neutemeljeni, po njima ne bi postojalo ni jedno golf igralište

Rakočević: Navodi Pana neutemeljeni, po njima ne bi postojalo ni
jedno golf igralište

Na tekst koji je objavljen na KAportalu a u kojem Ekološko društvo Pan upozorava na opasnosti koje, po njima, donosi planiranja izgradnje golf terena u Dugoj Resi reagirao je pročelnik u dugoreškoj gradskoj upravi Mladen Rakočević. Radi interesa javnosti prenosimo ga u cijelosti…

– Pročitao sam vijest na vašem portalu vezano za zahtjev Ekološkog društva Pan iz Karlovca koje ne bi htjelo imati mogućnost planiranja golf terena u Dugoj Resi. Trenutno je u tijeku postupak II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Duge Rese.

Razlozi za pokretanje izmjena i dopuna su prvenstveno bili sljedeći :

– zahtjev za proširenjem postojećeg kamenoloma u Zvečaju

– zahtjevi građana za prenamjenom poljoprivrednog u građevinsko zemljište

– zahtjevi za legalizacijom poljoprivrednih objekata

– usuglašavanje s ekološkom mrežom RH

– mogućnost korišenja obnovljivih izvora energije obnovom starih mlinica

– usuglašavanje s novom trasom nizinske pruge

– preispitivanje mogućnosti postave letjelišta i golf terena

Izmjene prostornog plana su prilika da se ostvare nove stimulativne pretpostavke za razvoj lokalne sredine. Uvijek smo se vodili idejom “održivog razvoja” što znači da se mora omogućiti razvoj društva ali uz potrebnu zaštitu okoliša. Uskoro će jedan veliki dio porječja rijeke Mrežnice biti zaštićen kada se proglasi Regionalni park prirode “Mrežnica” (uzvodno od mosta u Belavićima).

Nizvodno od mosta ulazimo u gusto naseljen urbani krajolik u kojem imamo pojavu masovnog turizma tijekom ljetnih mjeseci. Od prirodnog resursa rijeke Mrežnice i pojave ljetnog masovnog turizma lokalna zajednica nema ni približno koristi kakvu bi trebala imati u smislu rasta standarda građana kako je to na moru. Kontinentalniturizam je još neiskorišteni potencijal.

Razmišljali smo da bismo trebali omogućiti i druge sadržaje koji bi bili kompatibilni s turističkom zonom u Mrežničkom Brigu. Tu tonu intenzivno infrastrukturno opremamo (izgradnja gradske kanalizacije i novog mosta) u nadi da ćemo privući investitore kako bismo razvili i turizam kroz cijelu godinu. Do sada je Grad Duga Resa bio gotovo monofunkcionalan industrijski grad. Nadamo se da će industrija opstati ali razmišljamo o polaganoj transformaciji grada u turističku destinaciju od koje bi građani imali koristi. To je bila ideja vodilja za sve predložene izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Duge Rese.

Zasada nemamo zainteresirane investitore za izgradnju golf igrališta.Golf ima negativne konotacije u Hrvatskoj jer iza njega je uglavnom bio građevinski lobi koji je htio graditi apartmane uz more pod izlikom golfa (recimo zahtjevi za čak 14 igrališta u Istri sve govori). U Dugoj Resi za to nema interesa pa bi eventualno golf igralište ili vježbalište imalo prvensteno sportsko rekreacijski karakter.

Da bi netko izgradio golf teren u Dugoj Resi morao bi pored navedenog Prostornog plana napraviti i plan nižeg reda- UPU, zatim Studiju utjecaja na okoliš a najteže bi bilo otkupiti veliki broj malih parcela sa stotinama suvlasnika.Izgedi da se izgradi golf tern nisu veliki ali ipak želimo ostaviti i tu mogućnost.

Navodi Ekološkog društva PAN su neutemeljeni po svim točkama:

1. Prostornim planom Karlovačke županije detaljno su utvrđeni samo uvjeti za gradnju građevina od važnosti za Državu i Županiju (golf igralište “Mašnik”). Planirano golf igralište “Duga Resa” razvojni je projekt lokalnog djelokruga i, u skladu sa člankom 134. Ustava RH, uvjeti za njegovu gradnju utvrđuju se prostornim planom lokalne razine, odnosno PPUG-om Duge Rese.

2. Planirano golf igralište “Duga Resa” manjim dijelom ulazi u područje predviđenom za zaštitu kao značajni krajobraz (ne Park prirode), te se u njegovom obuhvatu nalazi preventivno zaštićeni arheološki lokalitet Sveta Jelena za koji Konzervatorski odjel u Karlovcu planira probna arheološka istraživanja. Uzimajući u obzir potrebu da se predmetne prirodne i kulturne vrijednosti adekvatno zaštite i prezentiraju člankom 99.a. Odredbi za provođenje PPUG-a propisano je da je gradnja Golf igralište “Duga Resa” moguća: “samo na temelju provedbenog dokumenta prostornog uređenja, kojem po potrebi i u skladu s odredbama posebnog propisa prethodi izrada procjene utjecaja zahvata na okoliš odnosno ocjena prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu te probna istraživanja arheološkog lokaliteta Crikvišće”.

3. Rješavanje imovinsko pravnih odnosa na razmatranom prostoru će se provoditi u skladu s važećim propisima RH. Člankom 11. Odredbi za provođenje propisano je da se: “sve poljoprivredno zemljište koje je PPUG-om određeno za drugu namjenu, može do prenamjene i dalje koristiti na dosadašnji način”. Napominjemo da su prihvaćeni svi zahtjevi vlasnika koji su tražili izuzeće iz planirane površine golf igrališta.

Sudeći po tim primjedbama nigdje se u svijetu, gdje se golfom bavi 60 milijuna ljudi, pa niti u Hrvatskoj ne bi moglo napraviti golf igralište. (Je li netko primjetio probleme zagađenja u Dolini kardinala?). Što je sa zagađenjem tla i procjeđivanjem nakon gnojidbe u poljoprivrednoj proizvodnji? Hoćemo li i to zabraniti? Golf će postati olimpijski sport 2016.godine.

Mislimo da predložene izmjene Prostornog plana imaju o balans između mogućnosti razvoja lokalne sredine i zaštite okoliša odnosno da je u skladu sa sintagmom “održivog razvoja”, dao si je truda Rakočević da objasni namjeru dugoreške gradske uprave.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest