Građanska inicijativa: Je li tehnologija budućeg Centra najprikladnija ili ne?

Građanska inicijativa: Je li tehnologija budućeg Centra
najprikladnija ili ne?

Je li odabrana tehnologija zbrinjavanja otpada na Babinoj gori najprikladnija? Ovo je pitanje danas postavila i Građanska inicijativa Za Karlovac pozvavši se na struku koja tvrdi da da je osim nespretno odabrane lokacije budućeg Centra za gospodarenjem otpadom, zastarjela i tehnologja koja se tamo namjerava koristiti u zbrinjavanju otpadom.

– Struka je ponudila i alternativna rješenja, koja je javnosti već predočio građevinar Davor Petračić, a koja bi čak mogla postepeno otkloniti i problem “ilovačke piramide”. U prvoj varijanti uplinjavanja otpada tehnologijom plazme, ističe se mogućnost nešto skupljeg ili podjednako skupog rješenja zbrinjavanja otpada, ali ta tehnologija je ujedno i profitabilna, ima zanemariv utjecaj na okoliš, a istovremeno rješava i problem zbrinjavanja otpadnog mulja iz pročistača vode. Druge se pak mogućnosti odnose na jeftinije tehnologije koje imaju pozitivan financijski efekt, a istovremeno nemaju toliko nedostataka poput predložene tehnologije na Babinoj Gori, kažu u Građanskoj inicijativi.

Kako, dodaju, odgovorne osobe iz Karlovačke županije nisu reagirale na navedene medijske istupe, ovim putem javno postavljamo pitanje županijskom pročelniku za prostorno planiranje Marinku Maradinu te direktoru Centra za gospodarenje otpadom Zdravku Marčetiću. Ne otvarajući temu lokacije odlagališta, zanima nas: Je li odabrana tehnologije za zbrinjavanje otpada najprikladnija?

– Ukoliko jest, demantirajte Petračićevu argumentaciju, a ako nije, objasnite zbog čega je ta tehnologija nerazborito odabrana. Obzirom na dužnosti koje obnašate bilo bi normalno da odgovorite na pitanja zainteresirane javnosti, a ne da ih ignorirate, otvorenim pismom poziva Građanska inicijativa Za Karlovac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest