Aktivni Panovci – u desetoj godini postojanja udruge pripremili niz projekata

Aktivni Panovci – u desetoj godini postojanja udruge pripremili niz
projekata

Rad Ekološkog društva Pan, koje će krajem veljače obilježiti deset godina postojanja, i u 2011.godini je obilježen nizom uspješno provedenih aktivnosti. Među onima koji su bili medijski više popraćeni, posebno se ističe njihov angažman u građanskoj inicijativi za spas platana u Nazorovoj, kao i prijava protiv tvrtke VIS u Dugoj Resi zbog spaljivanja toksičnog otpada. Također, u prošloj je godini redovno nastavio s radom njihov Zeleni telefon kao i Volonterski kampovi koje organiziraju, a postali su vlasnici i malog dijela zemljišta u selu Šćulac pokraj Barilovića gdje će se narednih godina razvijati permakulturni centar udruge.

Kako je najavio Denis Frančišković, od sljedećeg ponedjeljka (6. veljače) pa sve do 5. Nacrt strategije upravljanja i zaštite karlovačkih rijeka bit će stavljen na javni uvid. Riječ je značajnom IPA projektu s čijim se radom započelo još  u prošloj godini.

– Na ovaj će način svi zainteresirani građani moći dati svoj doprinos izradi strategije, čije ćemo prijedloge i komentare nastojati uvrstiti u finalnu verziju dokumenta, kaže Frančišković te nadodaje kako će nacrt strategije biti dostupan na stranicama Eko Pana i Grada Karlovca, te izložen u uredu Eko Pana, predvorju Grada Karlovca i prostorijama Turističke zajednice Grada Karlovca.

Ovi ekološki aktivisti u 2012. godini imaju u planu provesti još dva projekta. Prvi pod nazivom ”Upoznaj vode” provodi se s ciljem oformljivanja sustava izvaninstitucionalnog obrazovanja o zaštiti okoliša u Karlovačkoj županiji, a kojeg sufinanciraju Hrvatske vode. Predviđeno je provođenje edukacija na zatvorenom i uz rijeku za pet predškolskih grupa koje će nakon održanih radionica kroz izložbu fotografija i uradaka predstaviti svoj rad ostalim grupama u Ustanovama. Za rad je pripremljena edukativna bojanka ”Vodena priča”, a voditeljica projekta bit će Branka Matulić.

Projekt ”Eko Eho” financira Nacionalna zaklada, a namijenjen je informiranju građana o problemima i potrebi zaštite okoliša. Jedna od aktivnosti u sklopu ovog projekta provodi se u suradnji s KAportalom – riječ je o objavljivanju kratkih priča o problemima okoliša i suvremenog života u formi kolumne ”Zeleni kutić”, čija je autorica Ivana Francišković.Panovci u ovoj godini najavljuju i organiziranje dva volonterska kampa, te pozivaju sve zainteresirane da i dalje šalju svoje fotografija na natječaj ”Volim rijeku”, koji će biti otvoren do 1. ožujka.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest