Uoči izbora u HDZ-u: Vukelić za Milinovića, Jelić pak podržava Karamarka?

Uoči izbora u HDZ-u: Vukelić za Milinovića, Jelić pak podržava
Karamarka?

Demokratizaciju HDZ-a na državno razini ozbiljno su shvatili i na lokalnoj razini. U karlovačkom HDZ-u ključa, zauzimaju se busije i sklapaju strateška savezništva jer su ulozi veliki, posebno za sadašnjeg šefa gradskog HDZ-a Damira Jelića kojem bi eventualni gubitak čelnog mjesta u karlovačkom HDZ-u značio i gubitak šansi da ponovno bude kandidat HDZ-a za gradonačelnika Karlovca. A mogao bi izgubiti s obzirom da je šef protivničkog tima njegov bivši mentor Branko Vukelić koji želi vratiti gradski odbor HDZ-a pod svoju kontrolu.

Lokalne struje HDZ-a nemaju samo problem kako nadjačati konkurente u stranci, već moraju kalkulirati i o tome kojeg će od kandidata na državnoj razini podržati jer će im to uvelike odrediti budućnost i položaj u HDZ-u na državnoj razini. Vijesti iz HDZ-a kao i obično teško cure, no zamjetan je lahor promjena i po tom pitanju, članovi su sad spremniji unutarstranačke probleme i dileme podijeliti s novinarima, to jest s javnošću.

Sklopili smo mali mozaik na osnovu neslužbenih razgovora, koji dakako ne moraju biti u potpunosti točni, ali se poklapaju u osnovnim crtama. Dakle, više kandidata na državnoj razini za predsjednika stranke odredilo je svojevrsno raslojavanje stranke ne na dva klana nego više interesnih skupina, već prema tome tko je od vodećih lokalnih HDZ-ovaca skloniji kojem kandidatu za predsjednika HDZ-a. Branko Vukelić je najavio natjecanje za županijskog čelnika HDZ-a i sve je očitije da će podršku na državnoj razini dati Darku Milinoviću. Vukelić je uvijek imao dobar osjećaj za odabir strane u stranačkim izborima, najbolje je to pokazao u borbi za prevlast nad strankom Sanadera i Pašalića.

Protukandidat će mu biti sadašnji županijski predsjednik HDZ-a Ivan Vučić za kojeg se govori da je pod presudnim utjecajem počasnog građanina Vladimira Šeksa, što znači da bi on mogao podržati sadašnju predsjednicu Jadranku Kosor. Već smo pisali o gradskoj razini i priči kako bi u pokušaju da ponovno ovlada gradskim HDZ-om od “odmetnutog” Damira Jelića, Vukelić kao protukandidata mogao pogurati Željka Goršića, no to ni u krugu odanom Vukeliću nije prihvaćeno s oduševljenjem. Novo ime koje se počelo spominjati u tom kontekstu na Vukelićevoj strani je Nedjeljko Strikić, bivši župan, saborski zastupnik, a uskoro i vjerojatno bivši ravnatelj bolnice. U kontekstu podrške na državnoj razini, iz više smo izvora čuli kako je Damir Jelić sklon podržati bivšeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Izvjesno je da će na lokalnim stranačkim izborima koji bi se trebali obaviti početkom travnja mladež HDZ-a biti na strani Branka Vukelića.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest