Gradu novi Kolektivni ugovor, neznatno smanjena materijalna prava, otkazi se ne spominju

Gradu novi Kolektivni ugovor, neznatno smanjena materijalna prava,
otkazi se ne spominju

Smanjenje osnovice za bolovanje s 90 na 85 posto za prva 42 dana, smanjenje iznosa jubilarnih nagrada s 1.800 na 1.500 kuna, smanjenje jednokratnih naknada  te izjednačavanje visine naknade za topli obrok što će najniže plaće nešto povećati, osnovne su izmjene koje za službenike i namještenike Grada Karlovca dolaze po novom, danas potpisanom Kolektivnom ugovoru.

Potpisivanju su prethodili pregovori s dva sindikata, Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika RH te Novim sindikatom koji su, kazala je dogradonačelnica Marina Kolaković, išli s maksimalnim zahtjevima no na kraju se ipak našli na nekakvom kompromisnom rješenju koje s obzirom na situaciju pomiruju taj dio, ipak ne odstupaju previše u odnosu na prethodni Kolektivni ugovor.

– Sklopili smo socijalni mir na određen vremenski period i vidjet ćemo hoće li biti potrebe za korekcijom, kazao je predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika Boris Pleša.

Podsjetimo, karlovačka gradska uprava broji 127 zaposlenih bez dužnosnika. Kako je prilikom potpisivanja ugovora kazao gradonačelnik Damir Jelić, u oporbi se proteklih tjedana čulo da bi mogla funkcionirati sa 70-ak što je po njemu, ipak malo “prenapeto razmišlajnje”. U svakom slučaju, u dogledno vrijeme neće biti otpuštanja jer, kako su ustvrdili i predstavnici sindikata i dogradonačelnica Kolaković, otkazi i smanjenje radničkih prava nisu put izlaska iz krize.

Jelić je spomenuo da je u karlovačkoj gradskoj upravi već napravljena znatna ušteda samim time što su se on i preostala dva dužnosnika, njegovi zamjenici, odrekli 25 posto svojih mjesečnih primanja na početku mandata.

 KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest