Glas čitatelja: Dr. Boro Vitas reagira na kolumnu Tihomira Ivke i komentare čitatelja

Glas čitatelja: Dr. Boro Vitas reagira na kolumnu Tihomira Ivke i
komentare čitatelja

Na kolumnu Tihomira Ivke – Signali nad gradom: Budimo realni, Karlovac nikad neće na listu UNESCO-ve baštine, te dvadesetak komentara čitatelja koji su uslijedili reagira poznati karlovački liječnik – internist u mirovini Boro Vitas. Njegovo viđenje teme koju je obradio naš kolumnist moglo bi biti interesantno našim čitateljima pa ga objavljujemo u cijelosti.

KAportal.hr

Na KAportalu je 1. veljače objavljen članak pod naslovom Signali nad gradom: Budimo realni, Karlovac nikad neće na listu UNESCO-ve baštine – te 20 anonimnih komentara.

Njihovi su se autori obrušili na prof. Morsana, koordinatora triju studija, od kojih im je za oko posebno zapela ona “Urbanističko arhitektonske pretpostavke za zaštitu i gospodarski razvoj karlovačke Zvijezde i njene okoline” koju su izradili arhitekti Relja Šurbat i Stanko Stergašek. Njihove kritike variraju od onih blažih, kako je sve to nerealno i neprovedivo, pa do neukusnih i uvredljivih: “Morsan je teški megaloman i ekotriper koji živi u oblacima i uz to izvlači lovu iz Karlovca… Studija o kojoj je riječ puna je nerealnih fantazija.”

Istina je, međutim, nešto sasvim drugo: Karlovac je prvi pravilni renesansni grad – tvrđava u Europi i sa svojom Zvijezdom, bedemima i šančevima, zelenom zonom istočno i južno od grada, rijekama i povoljnim geografskim položajem izvanredni je potencijal za nešto veliko i vrijedno, pa i za listu UNESCO-ve baštine. Sva nastojanja prof. Morsana i suradnika usmjerena su na sprečavanje njegovog daljnjeg oštećivanja, što se posebno odnosi na zelenu zonu, te na obnavljanje Zvijezde, bedema i šančeva. Jasno je da se to ne može preko noći, već postupno kroz iduća desetljeća pa i stoljeća, da bi se jednog dana ipak postiglo to veliko i vrijedno. Tko je pratio višegodišnje napore prof. Morsana, a unatrag nekoliko godina i napore njegovih suradnika, taj zna da su to entuzijasti koji ovaj posao rade požrtvovno i s puno ljubavi. Novac, ne tako velik koji su dobili za studije, jedva može pokriti troškove koje su pritom imali.

Na isti način na rad i nastojanja prof. Morsana i njegovih suradnika gledaju i moji brojni znanci. Najveća zapreka u ostvarenju tih nastojanja jesu oni Karlovčani u kojima još živi žabarski mentalitet. Kad bi u našem gradu živjeli Varaždinci, gdje bi nam bio kraj.

Ima li u svim tim napisima na KAportalu i nešto dobro, pozitivno? Ima, to je njihova kritika nekih postupaka konzervatora, kao i kritika karlovačkih čelnika koji niz godina troše novac za studije koje nikad nisu zaživjele.

Boro Vitas, Karlovac

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest