Župnik u Svetom Petru na vrijedan kameni artefakt “nakalemio” drveni križ, morao ga maknuti no ostala oštećenja

Nevjerojatan kulturocid dogodio se Dugoj Resi, odnosno u dvorištu župne crkve u Svetom Petru gdje je tamošnji župnik Milan Pavlek na sunčani sat, davni artefakt isklesan u kamenu postavio trometarski drveni križ pritom ga iskoristivši kao postolje.

Ponosan na novi križ župnik se njime pohvalio na Facebook stranici Župe što je izazvalo zgražanje brojnih Dugorešana koji oduvijek znaju za sunčani sat koji se prije nalazio u Mrežničkim Poljicama na obali Mrežnice, te alarmirao i konzervatore koji su brzo reagirali.

Hitno su naložili skidanje križa, što je župnik uz pomoć majstora jučer i učinio, no na sunčanom satu ostala su trajna oštećenja.

Iako smo još jučer zatražili očitovanje Konzervatorskog odjela u Karlovcu o ovom postupanju, odgovor još nismo dobili već nam je konzervatorica Branka Križanić samo javila da ćemo odgovor na upit “dobiti do kraja tjedna”.

Neslužbeno saznajemo da se ipak ne radi o sunčanom satu iz rimskog doba, kao što su brojni mediji isprva pisali, već da pomenuti artefakt datira iz puno mlađeg doba, za vrijeme Austro-Ugarske, što naravno ne umanjuje njegovu kulturnu i povijesnu vrijednost. Dakako, ovakvih nedoumica ne bi bilo da smo na vrijeme dobili odgovor na upit, u kojem smo pitali i za ovu okolnost.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest