ROZP predlaže svoja rješenja za razdjelnike, te da se kazne prilagode hrvatskim uvjetima “energetskog siromaštva”

Nakon niza medijskih napisa o problemima s razdjelnicima i RTL-ovog priloga koji možete pogledati i na KAportalu, oglasila se Regionalna organizacija zaštite potrošača (ROZP).

Ona već više od četiri godine upozorava na nepoštenu poslovnu praksu kod reklame razdjelnika, kojom su trgovci, navodi Željko Tomašić, uvjeravali potrošače da je Zakonom o tržištu toplinske energije obvezna ugradnja razdjelnika, da razdjelnici štede toplinsku energiju i da je kazna za neugradnju razdjelnika 50.000 kn.

– Preko 4 godine upozoravamo resornog ministra na diskriminirajući pravilnik o korektivnom faktoru, tj. višoj cijeni toplinske energije i do 25% za potrošče koji ne ugrade razdjelnike, ako ih je 50% ugradilo. Konačno su i europarlamentarci izrekli stav EU o razdjelnicima, što smo objavili na našim mrežnima stranicama, iako smo mišljenja da kasne najmanje tri godine, kažu ROZP-ovci u svom kasnosinoćnjem priopćenju.

– Sada, kada je oko 70 posto potrošača u sustavu centralnog grijanja ugradilo razdjelnike, dolazi se do “otkrića Amerike” – sve je to velika prijevara i manipulacija potrošačima. I naravno, nitko neće odgovarati, nijedan kreator takvih zakonskih rješenja i podzakonskih akata neće odgovarati, a ministre štiti imunitet. Možda netko nađe snage i kaže: “Oprostite, opljačkali smo vas!, dodaju.

Ali što sad? Ministar gospodarstva osniva Radnu skupinu za razdjelnike, koja od inicijalnog sastanka ne radi ništa, bar za to ne znaju članovi Radne skupine. Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača je nakon godinu dana upornog inzistiranja predstavnika udruga za zaštitu potrošača, na izvanrednoj sjednici, konačno dana 30.03.2016. god. održalo sjednicu na temu “Implementacija ZTTE”, no ni sa te sjednice nijedan prijedlog Vladi RH za rješavanje problema nije upućen, a o zaključcima će javnost biti upoznata na mrežnim stranicama NVZP.

Stoga ROZP predlaže svoja rješenja, pročitajte ih ovdje…

– ZTTE se mora provesti od svih subjekata toplinarstva!

– Mjerni instrumenti se moraju ugraditi (potrošač ima pravo izbora: kalorimetar ili razdjelnik), jer bi bilo neozbiljno one koji su poštivali zakon omalovažavati!

– Kaznu na neugradnju mjernog instrumenta (kalorimetra ili razdjelnika) treba prilagoditi hrvatskim uvjetima energetskog siromaštva, jer sadašnja kazna od 50.000 kn graniči sa smrtnom kaznom i prijetnja je da potrošač prisilnom naplatom ostane bez nekretnine tj. da postane beskućnik!

– Predvidjeti kazne i za druge subjekte (lokalne samouprave), ako ne izvrše svoj dio obaveza iz ZTTE!

– Žurno donijeti Plan razvoja toplinarstva u Hrvatskoj te zakonskim propisima stimulirati korištenje ekoloških, obnovljivih izvora energije za grijanje. Sadašnje toplane su stvar povijesti – preskupe i neučinkovite!

– Stvaranje i liberalizacija tržišta toplinske energije. Potrošač ima pravo izbora i nitko mu nema pravo nametati kako i preko koga će se grijati, osim tehničkih uvjeta i sigurnosti susjeda!

KAportal.hr

POGLEDAJTE PRILOG RTL-a…

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/97086/sezona-grijanja-je-zavrsila-ali-saga-s-razdjelnicima-jos-nije/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest