Zebra na mjestu događaja jedva vidljiva – nesreća u Dugoj Resi ponovo aktualizirala spor između Grada i ŽUC-a

Policija obavila očevid na mjestu nesreće

– Ovo je tragedija, žao nam je što su djevojčice ozlijeđene! Javno pozivamo i apeliramo i na Županijsku upravu za ceste u čijoj je nadležnosti Jozefinska i Karlovačku županiju, kao vlasnika ŽUC-a, da što prije označe pješački prijelaz kako bi se izbjegle nove, možda i veće tragedije, reagirao je gradonačelnik Ivan Baršić nakon jutrošnje nesreće u Dugoj Resi.

Na pješačkom prijelazu u Jozefinskoj, čije se oznake jedva naziru, dvije djevojčice udarila je vozačica Mercedesa. Jedna je od njih teže ozlijeđena, no, na sreću, ozljede nisu opasne po život.

Jozefinska predmet prepucavanja

Jozefinska ulica, u samom središtu Duge Rese, odnosno, nadležnost nad njom, a onda i obveze njena održavanja, već su duže kamen spoticanja između Grada i ŽUC-a. Niti jedno od njih ne želi da bude njegova briga i odgovornost, no prema zadnjem rješenju nadležnog ministarstva Jozefinska je u nadležnosti ŽUC-a.

– Ukazivali smo na to da vlasnik, onaj tko odgovara za tu cestu, održava horizontalnu i vertikalnu signalizaciju. Ne vidi se pješački, prošle godine ŽUC ga nije ocrtao. Poduzimali smo što smo mogli, upozoravali, pisali, dostavljali dokumentaciju … i ŽUC-u i Županiji.

Nema zakonske osnove da mi preuzmemo upravljanje tom cestom i treba skinuti odgovornost s Grada i gradonačelnika. Sve ceste koje su u našoj nadležnosti su označene, rekao je Baršić, ponovivši da apelira na ŽUC i Županiju da ceste kojima upravlja ŽUC dovedu u zadovoljavajuće sigurnosno stanje.

Nakon 15. travnja bojanje pješačkog

Zbog nesreće žali i ravnatelj ŽUC-a Boris Kozjan. Podsjeća da su, ne slažući se s odlukom da je Jozefinska u njihovoj nadležnosti, pokrenuli upravni spor, no dok se on ne okonča, o cesti će brinuti. Do 15. travnja još je na snazi zimsko održavanje cesta, no nakon toga na red će i bojanje pješačkog u Jozefinskoj ako i dalje bude u njihovoj nadležnosti.

– Mi smo već počeli s nekim radovima koje radimo kroz ljetni period tako da već planiramo da ćemo to raditi. Ne mogu reći da će to biti obavljeno sutra ili za 2-3 dana, ali uglavnom imamo u mjesečnom planu to napraviti ukoliko prije toga ne bude drugačije rješenje o nadležnosti nad cestom, najavio je Kozjan.

Vertikalna signalizacija u redu

Bez obzira što je horizontalna signalizacija loša, ona druga, vertikalna na tom kolniku, podsjeća, također je postavljena.

– Mislim da u ovom slučaju uzrok nesreće nije prometna signalizacija, ali ne bih volio da ona danas-sutra bude uzrok ako se nešto dogodi.l Puno puta smo upozoravali da upravo ovakva događanja i prepucavanja oko te ceste nisu dobra za cjelokupnu sigurnost i odvijanja prometa. Nije dobro i o tome treba voditi računa, zaključio je Kozjan.

Grad Duga Resa nije suodgovoran za nesreću

Zbog današnjeg nesretnog događaja, prometne nezgode koja se dogodila na prometnici koja se nalazi na području Grada Duge Rese a koja je u nadležnosti Županijske uprave za ceste Karlovac, umoljavamo javne medije koji prate rad Grada Duge Rese da još jednom izvijeste javnost o činjenici da Grad Duga Resa niti na koji način nije suodgovoran za nesretni događaj. Kako smo već više puta izvještavali javnost, navedena prometnica u nadležnosti je ŽUC-a a pokušana je biti prebačena u nadležnost Grada Duge Rese kako bi se na Grad prebacili višegodišnji visoki troškovi neodržavanja prometnica. Preuzimanje tih prometnica u takovom stanju za Grad bi značilo apsolutni financijski kolaps zbog čega Grad nije preuzeo navedene prometnice dok iste ne budu dovedene u stanje u kakvom su i trebale biti održavane.

Ovakav stav Grad pisanim nalazima potvrdile su i sve nadležne institucije ( inspekcije i ministarstva ), a u privitku dostavljamo i zadnje pismeno ministarstva. Ovo nije ispričnica Grada za nemili događaj već nastojanje da građani Duge Rese proračunskim sredstvima ne podmiruju tuđe račune i obveze kao i još jedan od mnogobrojnih poziva nadležnima i odgovornima da pristupe ispunjenju svojih obveza.

KAportal.hr

VIDEO S MJESTA NESREĆE…

https://vijesti.rtl.hr/video/partneri/97103/na-pjesackom-prijelazu-u-dugoj-resi-automobil-udario-dvoje-skolaraca/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest