Potvrđene optužnice za malverzacije u Karlovačkoj banci – Šole i društvo terete se za pronevjeru 280 milijuna kuna

Karlovačka banka

Županijski sud u Zagrebu danas je potvrdio optužnice protiv Marije Šole, njezinih sinova Petra, Sandija i Tomislava zbog malverzacija u Karlovačkoj banci i još dva poduzeća, te protiv još pet hrvatskih državljana, redom D. B. (1959.), M. T. R. (1953.), J. K. (1972.), L. M. (1946.), J. P. (1950.) i tri trgovačka društva.

Tereti  ih se, podsjetimo, za počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, te je optužnicu podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu. Malverzacijama koje im se stavljaju na teret, navodi se u optužnici “ostvarili su plasman novčanih sredstava i imovine banke prema sebi, navedenim i drugim društvima u iznosu od najmanje 283,5 kuna i time banku izložili velikom kreditnom riziku te joj pričinili štetu od najmanje 33,2 milijuna kuna. Jednom poduzeću, tvrdi USKOK, nanijeta je šteta od gotovo 30 milijuna kuna, HBOR-u 4,8 milijuna kuna, a proračunu Republike Hrvatske šteta od 4,27 milijuna kuna. Sebi i svojim poduzećima su po tvrdnjama USKOK-a pribavili ukupnu nepripadnu imovinsku korist od najmanje 99 milijuna kuna.

– U cilju realizacije plana grupe I. okrivljenica Marija Šola je upravljala i koordinirala poslovanje svih društava u opisanom korištenju imovine banke te je, koristeći funkciju prokuristice i savjetnice Uprave banke, usmjeravala kreditne procese i pronalazila druga društva, klijente banke, radi njihovog uključivanja u zatvaranju kreditnih plasmana prema navedenim društvima, stoji u optužnici.

Nadalje se navodi da je Sandi Šola, koristeći položaj predsjednika Uprave banke, donosio odluke o odobravanju, prolongiranju i izmjenama uvjeta visokorizičnih kreditnih plasmana prema navedenim i drugim društvima, te prijenosu imovine banke na svoje ime i u svoje vlasništvo, koristeći pritom imovinu banke za podmirenje vrijednosti prenesene imovine.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest