Aktivni GSS-ovci: Jedni na obuci za helikopter, drugi vježbali na stijeni

Aktivni GSS-ovci: Jedni na obuci za helikopter, drugi vježbali na
stijeni

Zajedno s kolegama iz drugih gradova Hrvatske, ali i inozemstva, pripadnici karlovačke Stanice HGSS-a proteklog su vikenda ponovno bili izuzetno aktivni, no ovog puta ne u akcijama potraga i spašavanja, već u vlastitoj edukaciji i usavršavanju.

Naime, na Mosoru je održana obuka za letače spašavatelje u organizaciji HGSS-a, te kolega iz Švicarske gorske službe spašavanja i Air Zermatt-a koji su jedni od najboljih helikopterskih spašavatelja na svijetu. Četrdesetak spasioca liječnika i pilota iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, prošlo je obuku na vrlo zahtjevnim terenskim vježbama na liticama Mosora.

– Švicarci su prvi u svijetu započeli s provođenjem najzahtijevnijih stijenskih helikopterskih spašavanja uključujući i one u Himalaji. Naši spasioci redovito odlaze u Švicarsku i razmjenjuju iskustva , a upravo zbog prijateljstva dvaju službi i dugogodišnje  i dobre suradnje, Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji s njima oformila je regionalni centar za obuku navedenih vještina za ovaj dio Europe. Na samom tečaju sudjelovala su tri člana HGSS stanice Karlovac (Dubravko Butala, Josip Granić i Zlatko Balaš) kao instruktori, a ujedno su i produžili europske certifikate za letače spašavatelje, kažu u GSS-u.

U isto vrijeme, ostali članovi karlovačkog GSS-a boravili su na Srednjem Velebitu gdje su održali vježbu stijenskog spašavanja i simulirali spašavanje unesrećenih alpinista. Na vježbi je sudjelovalo 14 članova HGSS stanice Karlovac i troje članova HGSS stanice Gospić koji su ujedno bili i domaćini u poznatoj planinarskoj kući Vili Velebita. Edukacije i osposobljavanje spašavatelja unutar HGSS-a Stanice Karlovac nastavljaju se i u idućem periodu, tako će nadolazeći vikend šestero članova (pripravnika) stanice izaći na ispit za spašavatelje koji će se održati u Paklenici.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest