Naknada za pročistač od 1. srpnja – računi građana za vodu veći za 8,68 posto?

Naknada za pročistač od 1. srpnja – računi građana za vodu veći za
8,68 posto?

Od 1. srpnja građani grada Karlovca, ali samo oni koji su putem kanalizacijskog sustava priključeni na pročistač otpadnih voda, imat će račune za vodu u prosjeku veće za oko 8,68 posto, dok će gospodarstvenici ovog puta biti malo pošteđeni pa će odvodnju skuplje plaćati tek 4,66 posto.

Kako je danas na brifingu s gradonačelnikom pojasnio direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Mrzljak, radi se o cijeni rada pročistača otpadnih voda koja na godišnjoj razini iznosi 1,22 milijuna eura i mora se nadoknaditi isključivo iz naknade a ne iz redovne cijene odvodnje i vodoopskrbe. Dobra vijest je, dodaje Mrzljak, što će s uvođenjem novog nameta građani plaćati manju naknadu za zaštitu voda.

Ona sada iznosi 0.90 kuna po kubiku vode, a nova bi trebala iznositi tek 0,18 kuna. Također, napominje direktor, ovu će naknadu plaćati isključivo građani koji su priključeni na sustav pročistača, dok će ju plaćati i Dugorešani i stanovnici svih općina kad ih priključe na pročistač.

Fiksni dio naknade iznosi 2,84 kune, dok će građani za svaki kubik vode plaćati 2,86 kuna + PDV. Izračunati prosjek se odnosni na tročlanu obitelj koja troši oko 11 kubika vode mjesečno.

Osim uvođenja naknade iz Vodovoda stiže i jedna dobra vijest. Građani po svemu sudeći neće, kako je direktor Mrzljak najavio na prošloj sjednici Gradskog vijeća, snositi i trošak dogradnje precrpne stanice Grad u visini 1,8 milijuna kuna. Iznos od 800 tisuća kuna već je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede dok bi trebalo nadoknaditi i ostalih milijun kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest