Po novom zakonu Gradska toplana ilegalna, podaci o staroj – porezna tajna

Po novom zakonu Gradska toplana ilegalna, podaci o staroj – porezna
tajna

Karlovačka Toplana d.o.o. će kroz tjedan dana po zakonskoj proceduri završiti u stečaju dok se najveći vjerovnici, još nisu oglasili o ideji gradske uprave da se višemilijunski dugovi pretvore u vlasnički udio, kao niti što se nisu javili ni iz Vlade o eventualnom otpisivanju duga.

Po riječima gradonačelnika Damira Jelića, prema Vladi je jučer ponovno upućen zahtjev za očitovanjem, a akcija se s njihove strane još uvijek očekuje.

– Zasad nije bilo odgovora a nama je bitno osigurati sljedeću sezonu grijanja, rekao je gradonačelnik.

Kad već Grad nije uspio dobiti očitovanje Vlade, odnosno Ministarstva financija pokušali smo mi s upitom je li moguć otpis duga te kako bi provjerili je li uopće legalno osnivanje novog poduzeća koje bi nastavilo djelovati umjesto Toplane d.o.o. čiji se dug popeo na vrtoglavih 80-ak milijuna kuna.

– Vezano uz status pravne osobe Toplana d.o.o. Karlovac, napominjemo da bi dostavljanje traženih podataka sukladno članku 8. Općeg poreznog zakona predstavljalo povredu porezne tajne. Porezno tijelo je dužno čuvati sve podatke o poreznom obvezniku u vezi s poreznim postupkom, pa bi neovlašteno korištenje navedenih podataka ili objava u javnosti predstavljalo povredu porezne tajne, stoji u odgovoru iz Ministarstva financija. U pogledu pitanja vezanih za otpis poreznog duga, navode u Ministarstvu, Vlada Republike Hrvatske može na prijedlog ministra financija otpisati potraživanje iz porezno – dužničkog odnosa.

Po tumačenju novog prijedloga zakona, definitivno je da će osnivanje novog poduzeća i prijenos poslovanja zbog nepodmirenih obveza – ilegalno i zakonski kažnjivo.

– Ministarstvo financija, Porezna uprava je predložila izmjene Općeg poreznog zakona u cilju sprječavanja pravnih osoba da prilikom naplate poreznog duga, a zbog nepodmirenih obveza, prenesu poslovanje na druge, nove tvrtke, a s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza, stoji u pojašnjenju Ministarstva. Kako kažu, predloženim se izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona uređuje i pitanje odgovornosti članova društva i povezanih osoba, propisuju se pretpostavke za utvrđivanje odgovornosti, a naročito slučajevi zlouporabe u gospodarskom poslovanju koje za posljedicu imaju nemogućnost plaćanja obveza iz porezno – dužničkog odnosa.

Osobe čija je odgovornost utvrđena u za to predviđenom postupku, za neplaćeni ili manje plaćeni porez, odgovaraju kao porezni jamci.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest