Kreće akcija suzbijanja ambrozije, opasne alergogene biljke koja prijeti

Kreće akcija suzbijanja ambrozije, opasne alergogene biljke koja
prijeti

ZAJEDNO PROTIV AMBROZIJE, VRIJEME JE ZA AKCIJU!

Što možemo učiniti SADA za sebe, svoje bližnje i sve ostale koji imaju tegobe uzrokovane peludom trava naročito ambrozije? Suzbijanje treba provoditi sada. Treba naglasiti da je vrlo važno ne čekati i uništavati ambroziju u kolovozu jer je tada u punom cvatu, pa se koncentracija peludi može višestruko povećati i time uzrokovati opsežnije tegobe i pospješiti širenje.

ŠTO ZNATE O AMBROZIJI?

Znate li da je ambrozija porijeklom iz Sjeverne Amerike, odakle je u Europu uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uvjetima okoline, u Europi se vrlo brzo i lako širi kako na poljoprivrednim tako i na nepoljoprivrednim zemljištima. U Hrvatskoj je prvi put primjećena još 1941. godine na području Podravine, Posavine i Slavonije, ali se sve više širi.

Vrlo često raste na napuštenim zemljištima, pored putova, pruga, na međama, kompostištima, pored kuća u vrtovima i slično.

Cvjeta u kasno ljeto i jesen proizvodeći pelud. Jedna zrela biljka ambrozije otpušta i do 8 milijuna zrnaca godišnje. Pelud ambrozije se zbog svog aerodinamičnog oblika širi oko jedan kilometar uokrug biljke, a vjetar ga može raznijeti i na udaljenost između 6 i 20 kilometara godišnje. Svaka biljka proizvede više od 60.000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji više od 30 godina, a izdržati čak i uvjete smrzavanja.

Ambrozija niče i vegetira u šest faza i to:

1. faza nicanja – ovisi o temperaturi zraka i drugim klimatološkim prilikama. Nicanje počinje u pravilu sredinom travnja, traje od 10 do 16 dana za hladnijeg vremena i 5-7 dana za toplijeg vremena,

2. faza razvoja stabljike – dijeli se u dvije podfaze:

a) podfaza stvaranja prvog lišca – traje 15 do 20 dana od početka nicanja,

b) podfaza stvaranja stabljike – traje 20 do 30 dana od početka nicanja,

3. faza grananja stabljike – traje 40 do 50 dana od početka nicanja,

4. faza «butonizacije» – traje 15 do 25 dana tik do cvatnje,

5. faza cvatnje – traje 30 do 40 dana. Cvatnja, ovisno o klimatološkim uvjetima nastupa sredinom lipnja ili u drugoj polovici lipnja,

6. faza sazrijevanja sjemena – nakon oplodnje sjeme se razvija i dozrijeva do kasno u jesen.

Uobičajeno je da ambrozija svoj vegetativni put završava u sredini ili u drugoj polovici rujna, ali se ovisno o toploj godini vegetacija i sazrijevanje, odnosno širenje sjemena može odvijati i u prvoj polovini listopada. Polen ambrozije izrazito je alergogen, a koncentracija peludi najveća je u jutarnjim satima i prije podne. Nakon kiše koncentracija peludi u zraku se smanjuje.

KAKO JE SUZBIJATI?

Biljka najviše raste na zapuštenom zemljištu, potrebno ga je urediti i zasaditi travom. Ako se radi o pojedinačnim biljkama mogu se suzbiti čupanjem zajedno s korijenjem. U slučaju većih površina preporučuje se košenje. Kosi se prije cvatnje ambrozije, i to do 5 cm od tla.

Ambrozija na POLJOPRIVREDNIM POVRŠINAMA može se suzbiti ili ukloniti na sljedeće načine:

1. agrotehničkim mjerama: pridržavanjem plodoreda, obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kulture, višekratnim prašenjem strništa i neobrađene (nezasijane) poljoprivredne površine;

2. mehaničkim mjerama: međurednom kultivacijom, okopavanjem, plijevljenjem i pročupavanjem izbjeglih biljaka, redovitom (višekratnom) košnjom, priječenjem prašenja i plodonošenja biljaka;

3. kemijskim mjerama: uporabom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo.

Unatoč postojećim zakonskim i podzakonskim okvirima za suzbijanje ambrozije i akcijama koje se kontinuirano poduzimaju na području Grada Karlovca, svjedoci smo vrlo visokih koncentracija peludi ambrozije tijekom prošlogodišnje sezone cvatnje.

Obveznici provođenja mjera uklanjanja ambrozije kao i ostalog korova su vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama.

Korovi nisu samo prijetnja zdravlju, oni nanose veliku štetu i poljoprivrednim kulturama. Uz to što iz zemljišta iznose velike količine hranjivih tvari, često su domaćini uzročnicima biljnih bolesti kao štetnicima koji napadaju poljoprivredne kulture.

KOME PRIJAVITI ZAPUŠTENA PODRUČJA OBRASLA U AMBROZIJU I DRUGE KOROVE?

Nisu svi jednako savjesni a ni svjesni koliko je ambrozija alergogena i ima veliki negativni utjecaj na ljude stoga sve poljoprivredne i ostale površine zarasle u ambroziju i druge korove možete prijaviti:

Poljoprivrednoj inspekciji- telefon: 047/ 415-267

Fitosanitarnoj inspekciji – tel. i fax: 01/ 464 76 88

Šumarskoj inspekciji – telefon: 01/4811 285

Poljoprivrednom redaru- telefon: 047/ 628-203

Komunalnom redaru- telefon: 047/ 628-222

Ukoliko niste sigurni u čijoj je nadležnosti zapušteno i zakorovljeno zemljište nazovite bilo koga od gore navedenih i vjerujte da pomoć neće izostati.

Čak i u slučaju da vi ili vaši ukućani ne bolujete od peludne ili nekog drugog oblika alergije, obratite pozornost na pojavljivanje te biljke u vašoj okolini. Pokušajte je ukloniti sami ili uz pomoć udruga i ustanova koje se bave tim problemom, jer tako možda pomažete i sebi. NIKAD NE MOŽETE BITI SIGURNI DA TA OTPORNA BILJKA SUTRA NEĆE I KOD VAS IZAZVATI NEUGODNE ALERGIJSKE SIMPTOME.

Sponzorirani članak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest