Eko akcija u Dugoj Resi – pomozite u očuvanju Mrežničkih slapova

Eko akcija u Dugoj Resi – pomozite u očuvanju Mrežničkih slapova

Klub podvodnih aktivnosti Vodomar iz Duge Rese danas tradicionalno, po 16. put organizira akciju čišćenja korita rijeke Mrežnice. Kako kažu, ove godine dogodit će se organizacijski pomak obzirom da centralno mjesto održavanja više neće biti gradsko kupalište već Bosiljevčev slap koji se nalazi 2 kilometra uzvodnije sa desne strane toke rijeke.

– Akcija osim svoga ekološkog karaktera ima i edukativni, a najvažnije je druženje članova prijateljskih klubova koji će tamo sudjelovati. Za čišćenje je odabrano žarišno mjesto s povećanim obimom turističkih posjeta koje bi sukladno tome moglo biti više onečišćeno krupnim komunalnim otpadom, kažu organizatori iz Vodomara.

S obzirom da u klubu djeluju mnoge sekcije, jedna od njih je i rafting sekcija koja djeluje u jedinstvenom projektu eko patrole. Sama patrola doslovno podrazumijeva patroliranje tokom rijeke te utvrđivanje činjeničnog stanja ispod, na i iznad površine vode. Ove godine projekt podrazumijeva zaranjanje pod što više slapova počevši od ušća prema izvoru, navodi se u pozivu građanima da se pridruže akciji.

– Sastavni dio projekta bit će i ova eko akcija, gdje će se utvrditi činjenično stanje tog dijela toka, kao i pokušaj detekcije signalnih rakova koji su se u posljednje vrijeme nametnuli kao veliki problem vodotoka karlovačkih rijeka. Prije samog generalnog brifinga biti će održana desetominutna prezentacija Signalnih rakova kako bi ronioci eventualno mogli prijaviti njihovu prisutnost i u ovom dijelu vodotoka.

Početak akcije predviđen je za 9 sati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest