Intervju uz Foto dane mladih: Mlada Karlovčanka Valentina Balgavi sve uspješnija na londonskoj foto sceni

, u okviru najave ove manifestacije, mladi su Karlovčani predstavili i našu sugrađanku Valentinu Balgavi, koja sve uspješnije kroči londonskom fotografskom scenom. S Valentinom je razgovarala još jedna nadarena mlada karlovačka fotografkinja – Sabina Brlečić.

Valentina Balgavi (24) je u London stigla prošle godine i brzo se prilagodila njihovoj foto sceni, a u Karlovcu je već izgradila svoj stil i započela svoj fotografski put.

Radila je kao asistentica za modnog fotografa Gorana Matijašeca, a imala je prilike fotkati i nekoliko fashion week-ova (Cro a Porter, Dreft Fashion Week i nekoliko manjih fashion projekata). Trenutno radi za časopis The Eye Pie i nastavlja se postepeno i uz puno rada probijati prema svome cilju.

Opiši se u 5 riječi: – Avanturistična, emotivna, neodlučna, uporna i strastvena.

Koliko dugo se baviš fotografijom i odakle ta ljubav? – Fotografijom se bavim dugi niz godina, mislim da je sad već sedma prošla. No sjećam se kako sam još kao mala (4-5 godina) stavljala bijelu plahtu preko stolica koja je bila kao neka pozadina i ispred poredala sestru i par lutkica da mi poziraju. Tako da mislim da se ljubav rodila još davno, davno. Za svoj 15. rođendan od roditelja sam dobila fotoaparat i tako počela lagano s tim. Uključila se u foto grupu u srednjoj školi, nakon toga kad sam vidjela da ta ljubav postaje ozbiljna sam odlučila skupiti novac za novi fotoaparat. I tako je sve krenulo. Fotkala prijatelje, poznanike, asistirala fotografima.. i eto me sad. Ljubav je jača nego ikada.

Znam da preferiraš modnu fotografiju – koliko si napredovala što se toga tiče? Otkad si u Londonu, vidjeli smo objave s Ellom Dvornik i jednom mladom dizajnericom? – Da, fokusirala sam se na modnu fotografiju. Nažalost, nisam napredovala koliko bih htjela pošto mi fotografija zasad još nije primarni posao, pa ne mogu posvetiti toliko vremena koliko zaista želim – ali trudim se. No kad radim, radim puno više i ozbiljnije nego u Hrvatskoj. S Ellom sam surađivala dva put do sada, odradila sam dosta test shootinga s modelima, za spomenutu dizajnericu sam stalni fotograf i tu se sprema jedan veliki projekt koji će biti uskoro vani i surađivala sam s Eli’s Jewellery – Jelena Štimac iz Rijeke. Imam bookirano dosta novih snimanja za sljedeća dva mjeseca tako da ćete sve vidjeti na mojoj Facebook i web stranici.

Radila si s puno ljudi u Hrvatskoj, sada radiš u Engleskoj. Primjećuješ li kakve razlike u odnosu između fotografa i klijenta/modela? – Pa iskreno, razlike su ogromne. Veliki problem je što u Hrvatskoj puno cura koje se tek počnu baviti modelingom krivo protumače samo značenje istog te misle da su nakon jednog odrađenog shootinga modeli. S druge strane, postoje modeli koji uopće ne shvaćaju posao profesionalno te ga odrađuju tek toliko. Ovdje su modeli čvrsto na zemlji, spremni su na sve što se od njih traži i postoji veliko poštovanje s obje strane. Nema suvišnih pitanja radim li besplatno i zašto ne, nema neprofesionalnosti i navlačenja što je prije bio svakodnevni slučaj. Nema potrebe za naglašavanjem tvojih prava i tvojih obveza, svatko zna svoju ulogu i pravila, i svi su spremni dati 100% sebe.

Imaš li kakve uzore u fotografiji? – Kad malo bolje razmislim nemam baš posebno nekog koga bih izdvojila kao uzora. Ali svakako bih spomenula fotografe koje često i rado pratim; Dmitriy Plyusnin, Ekaterina Belinskaya i svima dobro poznati, Mario Testino.

Možeš li izdvojiti nešto za što vjeruješ da je imalo najviše utjecaja u tvom dosadašnjem razvoju i napretku? Pretpostavljam da si imala i potporu obitelji i prijatelja?

– Definitivno volja i odricanje. Imala sam veliku volju početi sve iznova, za velike suradnje, nova poznanstva i još mnogo toga neotkrivenog. Tu volju imam još uvijek. Odricanje dolazi valjda u paketu s tim pa sam tako morala dosta toga ostaviti iza sebe i jednostavno se fokusirati na ono sto želim. Uz to sam imala potporu obitelji, prijatelja i najviše dečka koji prolazi kroz sve to zajedno sa mnom, pomaže mi koliko može i daje mi motivaciju za dalje.

Što želiš poručiti mladim fotografima u Hrvatskoj? – Ono što bih poručila mladima jest da slijede svoje snove. Da zacrtaju cilj i da budu spremni sve napraviti za isti. Bitno je da shvate kako neće sve doći odmah, kako neće biti lako i kako treba puno truda i volje uložiti u uspjeh. I naravno, da ne dopuste da im išta stane na put prilikom postizanja onoga što žele.

Fotodanimladih.com.hr/KAportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest