Predstavljanjem trećeg sveska Izvora za povijest grada arhiv obilježio Dan arhiva

Predstavljanjem trećeg sveska Izvora za povijest grada arhiv
obilježio Dan arhiva

Vjerni čuvar brojnih dokumenata i sve ostale arhivske građe koja čini povijest grada Karlovca, Državni arhiv u Karlovcu danas je proslavio Međunarodni dan arhiva. Kako je ovogodišnje obilježavanje proteklo u znaku fotografije, u arhivu je otvorena izložba starih fotografija iz izvorne i dopunske građe arhiva, dok je predstavljena i treži svezak knige “Izvori za povijest grada Karlovca: Carske i kraljevske povelje grada Karlovca od 1774. do 1837. godine.

Osim zanimljive izložbe koja je goste i posjetitelje arhiva mogla vratiti u prošlost grada na četiri rijeke, održano je i predavanje o pohrani i pretraživanju fotografija u karlovačkom arhivu dok su predstavljene i prevedene povelje gradu Karlovcu i njegovim obrtnicima. Najpoznatiji dokument koji se čuva u karlovačkom arhivu dakako je Povelja Josipa II iz 1781. godine kojim je Karlovac proglašen Slobodnim kraljevskim gradom.

Po riječima ravnateljice Davorke Janković – Škrtić, upravo dokumenti gradskog poglavarstva, mape i brojna druga pisana građa čine najveći dio karlovačkog arhiva. Manje je poznato da arhiv čuva i velik broj fotografija. O uvjetima čuvanja arhivske građe, ravnateljica je kazala da je zadovoljavajuća, no da još uvijek ima potrebe za daljnju modernizaciju i njihovo poboljšanje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest