Bastion sv. Josipa: Volonteri u samo nekoliko dana napravili ogroman posao

Bastion sv. Josipa: Volonteri u samo nekoliko dana napravili
ogroman posao

Ovo je samo prvi korak, ali mislim da će biti veći od očekivanja. Radi se puno, radi se dobro i ponosna sam na ekipu – ističe Ivana Francisković, voditeljica projekta volonterskog kampa u organizaciji Eko Pana, a na kojem desetero mladih ljudi iz Kanade, Španjolske, Austrije, Turske, Slovačke, Mađarske i Rusije, jasno uz domaću pomoć, uređuje širu okolicu bastiona Svetog Josipa.Uz Eko Pan, valja spomenuti i krovnu organizaciju za volontereske kampove u Hrvatskoj, Volonterski centar Zagreb, a pomoć pri organizaciji dali su mnogi, prije svega Nacionalna udruga za fortifikacije i Turistička zajednica grada Karlovca, potom Gradski muzej, Zelenilo, Čistoća, Karlovačka pivovara, Grad Karlovac i, na kraju, Plodine, koje su donirale hranu za volontere.

U svega nekoliko dana raskrčena je gotovo cijela zona u granicama ograde, iako su cijeli bastion i Bosanski magazin bili zapušteni desetljećima.

Gotovo svim volonterima ovo je prvi kamp, iznimka je tek simpatična Magdalena Gartner, koja po treći puta sudjeluje u radu volonterskog kampa i daje ogromnu pohvalu Ivani i ostaloj ekipi iz Pana:

– Bila sam u Rimu i Parizu, sada u Karlovcu. Svi me pitaju kako sam nakon dvije čuvene svjetske metropole izabrala mali grad u Hrvatskoj, ali najozbiljnije mislim kada kažem da je ovo najbolje organizirani kamp od ta tri na kojima sam sudjelovala – kaže Magdalena.

Najdulji put do Karlovca pak, prešla je Alexandra Nadeau iz Kanade, iz Quebeca. Htjela je nešto raditi preko ljeta, ali nije znala što i gdje. Surfala je internetom, istraživala, a onda su je zaintrigirali volonterski kampovi, a odmah potom i – Hrvatska. Iako nema hrvatskih korijena niti bilo kakvih poveznica s našom zemljom, ono što je vidjela na internetu bilo joj je jako lijepo i odlučila se upravo za karlovački kamp, nakon kojeg će, dodaje, još neko vrijeme ostati u Hrvatskoj i posjetiti more, Plitvice…

Radi se od sedam ujutro, a poslijepodne i večer rezervirani su za odmor, druženje i zabavu.

– Organiziran je i izlet tijekom kojeg smo posjetili Rastoke, Baračeve špilje i Lipu, spas od vrućina s uživanjem nalazimo na Korani, organizirali smo vlastitu radionicu na temu mira, a pripremamo i večer na kojoj ćemo predstaviti kuhinje svojih zemalja – kaže Zsofia Antal iz Mađarske, svojevrsni kamp-leader, uz koju je na kampu i mlađi brat Andras. Uz podršku Turističke zajednice grada Karlovca i projekta KAbina udruge Studio 8, posljednje večeri, u subotu, imat će i mali rock koncert.

Nasmijanu, dobro raspoloženu, veselu, ali itekako marljivu ekipu vrijedi i nabrojati: uz već spomenute Austrijanku Magdalenu Gartner, Kanađanku Alexandru Nadeu te brata i sestru iz Mađarske, Zsofiu i Andrasa Antala, tu su i još jedna Austrijanka Teresa Havlichek, Slovak Stefan Litomericky, Turčin Ozan Sanli, Ruskinja Anastasia Vovk, te Marta Fant i Alba Vazquez iz Španjolske, ili, kako s ponosom naglašavaju – Katalonije.

Večeras radionica o povijesti i značaju Karlovca

U Bosanskom magazinu u samom srcu bastiona Svetog Josipa, večeras će biti održana radionica o povijesti Karlovca i značaju Zvijezde. Radionicu organiziraju članovi Nacionalne udruge za fortifikacije (NUF), a osim volonterima, namijenjena je i svim zainteresiranim građanima. Početak je u 19 sati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest