Riječanin iz fiktivnog poduzeća u Slunju izvukao čak sto milijuna kuna

Riječanin iz fiktivnog poduzeća u Slunju izvukao čak sto milijuna
kuna

Osnivanjem fiktivne tvrtke na području Grada Slunja, a kako bi ishodio oslobođenje od plaćanja poreza na dobit, te izdavao fiktivne fakture za neizvedene radove za poduzeća u Italiji čiji je također bio osnivač, Riječanin star tek 33 godine oštetio je državni proračun a za sebe protupravno prisvojio čak 100 milijuna kuna.

Kako javljaju iz karlovačke policije, istraga je provedena na zahtjev  Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu a vezano za kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave te je proslijeđena kaznena prijava.

– Riječanin je s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dobit formalno zaposlio potrebiti broj djelatnika i uspostavio fiktivni poslovni odnos s trgovačkim drušvima iz Italije čiji su osnivači bili on i 59-godišnjak iz Rijeke, te je na osnovu toga u razdoblju od 2008. do 2011. godine fiktivne poslovne odnose prikazivao kroz prijave poreza na dobit i na taj način oštetio državni proračun, stoji u priopćenju policije. Kako navode, u razdoblju od 01. siječnja 2008. do 31. kolovoza 2011. godine ispred navedenoga društva je izradio, ovjerio i službeno uporabio veći broj fiktivnih faktura za neizvedene inženjerske procjene vrijednosti radova za navedena poduzeća iz Italije, da bi nakon toga, po izvršenim inozemnim uplatama na račun društva u Republici Hrvatskoj, za sebe protupravno prisvojio ukupan primljeni iznos od 100.040.275,20 kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest