Eko Pan Overground: Uspjeh volonterskog kampa u bastionu sv. Josipa

Eko Pan Overground: Uspjeh volonterskog kampa u bastionu sv. Josipa

Slobodno se može reći s velikim uspjehom, završio je Eko Pan Overground – međunarodni volonterski kamp uređenja okoliša bastiona sv. Josipa. Projekt je nastao u suradnji Ekološkog društva Pan-Karlovac, Nacionalne udruge za fortifikacije, Turističke zajednice grada Karlovca te Volonterskog centra Zagreb te uz zaista veliku potporu Ministarstva kulture. Tijekom dvanaest dana deset stranih volontera, zajedno s članovima Eko Pana te radnicima tvrtki Zelenilo i Čistoća, radilo je na krčenju korova na prostoru bastiona te rušenju stare drvene konstrukcije. Također, obojana je i ograda centra MUZA, gdje su volonteri bili smješteni.

Volonteri su stigli iz Austrije, Slovačke, Turske, Kanade, Mađarske i Španjolske, a tijekom boravka u Karlovcu svakodnevno su se kupali na Foginovom kupalištu, obišli Baraćeve špilje, Rastoke i Lipu. U okviru projekta održano je predavanje i radionica na temu bastiona i karlovačke zvijezde. Radionica je održana u Bosanskom magazinu, koji se nalazi na samom prostoru bastiona sv. Josipa, a vodili su je arhitekti Stjepan Lončarić i Vesna Balta te Igor Čulig, kustos karlovačkog Gradskog muzeja. Također, u prostoru Bosanskog magazina postavljena je izložba fotografija koje su autori volonteri, prikazan dokumentarni film “Karlovačka zvijezda” Anđelka Hundića, održan koncert benda Heavy Grace Blues Bend u suradnji s KAbinom i postavljen tabor Dubovačkih streličara, koji su za volontere napravili ukusni gulaš.

Povodom ovog projekta izrađena je i brošura simboličnog naziva “Posljednji karlovački bastion” koja je dostupna na web stranicama Turističke zajednice grada Karlovca, a za nekoliko će dana u tiskanom obliku biti dostupna u TIC-u, Gradskoj knjižnici, Eko Panu, Muzi, itd. Projekt su financijski podržali Grad Karlovac, Karlovačka Pivovara i Plodine, a Eko Pan veliku zahvalu upućuje i centru MUZA, Kino klubu Karlovac, Valentini Malović te Dubovačkim streličarima.

Ovim se malenim projektom nastojalo građane upozoriti na važnost očuvanja kulturno-povijesne baštine te pokrenuti rekonstrukciju bastiona sv. Josipa, ali i obnovu karlovačke zvijezde. Izložba fotografija volontera od srijede će biti postavljena u prostorijama Centra za mlade na Gazi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest