Priznanje Državne revizije: Karlovačka županija i njeni gradovi natprosječno učinkoviti u raspolaganju imovinom

Među samo 19 gradova od 127 koji su učinkovito upravljali svojim nekretninama nalaze se čak četiri grada iz Karlovačke županije prema mišljenju Državne revizije u razdoblju od 2012. do 2014 godine.

To su redom Karlovac, Duga Resa, Ozalj i Slunj. Drugim riječima, jedino Ogulin nije raspolagao svojim nekretninama kako valja. Kad se gleda svih 527 jedinica lokalne i područne samouprave samo 32 su učinkovito raspolagale nekretninama, od toga samo 6 općina. I u tom malom krugu Karlovačka županija ima predstavnika, Općinu Rakovica. Treba napomenuti da se i Karlovačka županija nalazi među sedam hrvatskih županija koje učinkovito raspolažu svojim nekretninama.

Onim jedinicama koje nisu dobro raspolagale svojom nefinancijskom imovinom Državna revizija između ostalog zamjera da ne raspolažu podacima o stvarnom stanju imovine kojom upravljaju i u poslovnim knjigama nije evidentirana pojedina imovina za koju su riješeni imovinskopravni odnosi, a za imovinu za koju nisu riješeni imovinskopravni odnosi nisu poduzimane sustavne i planske aktivnosti za rješavanje te evidentiranje u poslovnim knjigama. Nadalje, te lokalne jedinice nisu ustrojile i ne vode registar imovine na način i s podacima propisanim za registar državne imovine, nisu utvrdile namjenu nekretnina s kojima upravljaju i raspolažu. Nisu donijele strategiju upravljanja i raspolaganja nekretninama, godišnji plan upravljanja i raspolaganja, kod stjecanja nekretnina nisu obavljane analize kojom bi se utvrdila ekonomska opravdanost odabranog oblika stjecanja nekretnine te mogućnost korištenja postojećih nekretnina lokalnih jedinica. Pojedini poslovni prostori davani su u zakup bez provedbe postupka javnog natječaja i bez zaključivanja ugovora o zakupu, s pojedinim korisnicima stanova nisu zaključeni ugovori o najmu i nije obračunavana i naplaćivana najamnina…

Sve to i još mnogo drugih načina lošeg upravljanja izbjegla je Karlovačka županija, četiri njena grada i Općina Rakovica. Inače, prema nalazu državne revizije Karlovačka županija je 31. prosinca 2014. godine posjedovala nefinancijske imovine (zemljišta, građevina) u relativno maloj vrijednosti od 26 milijuna kuna, otprilike isto kao mala Općina Draganić. S druge strane, Karlova je logično najbogatiji nekretninama, vrijednost njegove nefinancijske imovine iznosi milijardu i 275 milijuna kuna, od čega otprilike milijardu otpada na građevinske objekte.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest