Dašak prošlosti na svakom koraku – nađite vremena za osebujne znamenitosti Topuskog

Dašak prošlosti na svakom koraku – nađite vremena za osebujne
znamenitosti Topuskog

Iako vam kupanje i sportska rekreacija na otvorenim bazenima Top – Termi gotovo ne daju prostora za druge aktivnosti, posvetite malo vremena osebujnim i jedinstvenim topuskim lokacijama koje nigdje drugdje nećete pronaći. U parku Opatovina veliki sačuvani portal crkve iz prve polovice 12. stoljeća podsjeća na vrijeme kada su u Topusko stigli francuski cisterciti koji su u četiri stoljeća, sve do dolaska Turaka ovdje ostavili itekakav trag.

Nedaleko ovoga parka, napoleonov general Molinarry, zadivljen ljepotama krajolika izgradi u 19. stoljeću vrelo, na kojemu i danas možete utažiti žeđ. Austrougarska carevina ostavila je u Topuskom neizbrisiv trag, vidljiv na svakom koraku.

Neke njihove građevine stoje i danas, a na Babić brdu, odmah iznad glavne prometnice jedinstvena je stijena u koju su mnogi posjetitelji Topuskog upisivali svoja imena ili inicijale. Lako je uočiti potpise bana Josipa Jelačića i Ivana Nestora, dvojice zapovjednika glinske pukovnije. Engleski park, koji su u 19 stoljeću sadili austrougarski časnici botaničari diči se stablima Ginka Bilobe, a preko puta njega duboki su podrumi ispod Nikolinog brda u kojima su gospoda čuvala pod slamom led potreban za ljetno rashlađivanje pića.

Jezero Ribnjak, odmah na ulazu u Topusko, zabilježeno još u srednjem vijeku na minijaturama Julija Klovića, prilika je za odmor u hladovini autohtone vodenice na njegovoj obali, a postoji mogućnost da uživate u društvu labudova. Nažalost, znamenite zgrade usred Topuskog u kojoj je održano treće zasjedanje ZAVNOH-a, kada je Hrvatska dobila svoju državnost i Sabor, više nema. Stadala je u ratnim razaranjima Domovinskog rata, ali mjesto je obilježeno i prema svemu sudeći uskoro će započeti izgradnja nove zgrade, replike ove prekrasne austrougarske ljepotice. Sve ovo, u krugu je stotinjak metara od centra Topuskog, pa ne propustite osjetiti dah prošlih vremena i početak priče koja traje i danas.

Sponzorirani članak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest