30 godina od ekološkog incidenta: Koliko je rijeka Kupa zagađena PCB-om?

30 godina od ekološkog incidenta: Koliko je rijeka Kupa zagađena
PCB-om?

Jesu li rijeka Kupa i riblji svijet zagađeni opasnim, kancerogenim spojem PCB-om i na koji se način na terenu prati aktualno stanje onečišćenja rijeke Kupe bit će tema predavanja koje će u četvrtak u 18 sati biti održano u OŠ Kamanje.

Podsjetimo, već smo pisali o zadnjim rezultatima analize riba provedene u susjednoj Sloveniji po kojoj su ribe u rijekama Krupica i Lahinja koje se ulijevaju u Kupu kontaminirane polikloriranim bifenilom (PCB), izuzetno otrovnim spojem koji se taloži na dnu rijeka i masnom tkivu riba koje u njima plivaju.

Zagađenje je uzrokovano prije tridesetak godina kad je opasni spoj ispušten iz tvornice kondenzatora u Semiču, dok su kontaminirane ribe tada pronađene čak i u rijeci Kupi kod Siska. Nije poznato je li bilo novih zagađenja ili su rezultati analize posljedica onog prije više od trideset godina.

O čemu se točno radi u Kamanju će izlagati članovi Zelene akcije i PD Vrlovka. Tribina je sastavni dio projekta “Javne politike dugog dometa: zemlja – voda – zrak” koji zajednički provode Zelena akcija i kamanjsko planinarsko društvo.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest