Udruga potrošača: Trgovci varaju na vaganju zapakiranih salama i sireva?

Udruga potrošača: Trgovci varaju na vaganju zapakiranih salama i
sireva?

Aktivisti karlovačke udruge potrošača Korana proteklih su dana bili u akciji kako bi provjerili varaju li trgovci kupce prilikom vaganja proizvoda čija se cijena kasnije putem koda očitava na blagajni.

– Kako bi “pomogli” jadnim kupcima koji nemaju novaca za kilogram mesa, salame, sira i ostalih prehrambenih proizvoda, trgovci se “potrude” podijeliti i izvagati unaprijed proizvod na manju masu, te takav komadić upakiraju i nalijepe naljepnicu sa njihove automatske vage, kažu u Korani koji su pritom objasnili o čemu se točno radi.

Naime, slučajnim odabirom aktivisti Korane su bez znanja trgovaca vaganje izvršili vaganje tako pripremljenog sira, salame te svježeg i mljevenog zapakiranog mesa, na vagama koje su i tim trgovinama, a služe za vaganje kod kupovine rasutih namirnica (voća i povrća).

– Od provjeravanog broja tako zapakiranih proizvoda na kojima je nalijepljena naljepnica s težinom i cijenom po kilogramu o vagnutoj težini komadića proizvoda, koju uredno pročita čitač na kasi, niti jedan proizvod po težini nije odgovarao otisnutoj težini. Na tri mjesta su aktivisti pokušali upozori trgovce da je to varanje potrošača, dok su reakcije trgovaca bile začuđujuće, od opravdanaj da svaki od tih proizvoda kalira, što znači da je izgubio na težini od vremena vaganja do prodaje kupcu.

– Kad im je skrenuta pozornost da te proizvode kupac kupuje sada, a ne za vrijeme vaganja promijenili su svi redom ton, i počeli s pričom kako ih ti predstavnici Korane vrijeđaju, maltretiraju, nedemokratski s njima razgovaraju i da su arogantni, kažu u Korani.

U Korani su stoga odustali od ove metode, pa će se obratiti nadležnom inspektoratu uz zamolbu da prate inspekciju na terenu.

– Iz ovoga je sasvim jasno da potrošači ne mogu imati povjerenja unaprijed izvaganim proizvodima, pod izlikom brzine posluživanja, jer iza te “dobre” namjere trgovaca skriva se dobro smišljena pljačka potrošača, tvrde u Korani.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest