Naš suradnik iz Guatemale ekskluzivno o razornom potresu koji je je pogodio

Naš suradnik iz Guatemale ekskluzivno o razornom potresu koji je je
pogodio

Potres od 7.5 stupnjeva po Richteru pogodio je danas Guatemalu, u 10 sati i 37 minuta (17.37 po hrvatskom vremenu), javlja naš suradnik iz Guatemala Citya Mladen Postružnik. Kako kaže, potres je trajao više od 30 sekundi, cijelu vječnost no nije direktno pogođen glavni grad gdje se on nalazi već je epicentar bio na pučini Pacifika nedaleko obale.

-Vrlo neugodan osjećaj, kad misliš da je gotovo, evo ga opet. Kasnije sam saznao da se radilo o čak četiri jaka potresa na Pacifičkoj obali, u podmorju na dubini 33 km, duž ruba ploče koju zovemo Kokosova ploča i koja se podvlači pod Karipsku ploču na kojoj živimo. Uz vulkane, od kojih su neki stalno aktivni, to je realnost života u ovoj prelijepoj zemlji, javlja Postružnik i dodaje da je podrhtavanje bilo toliko jako da je morao hvatati monitor po stolu. Njegova kuća srećom nije oštećena no ta je, kaže, preživjela i razoran potres iz 1976. godine.

U tijeku su press konferencije predsjednika i Vlade koji su proglasili izvanredno stanje u Guatemali. Najjače pogođen je zapad zemlje, uz obalu Pacifika, gradovi San Marcos, Champerico, Retalhuleu i Quetzaltenango, gdje prema prvim vijestima ima desetak mrtvih. No, vjerojatno će broj biti i veći. Oko 100 tisuća ljudi ostalo je bez struje, a cijela Guatemala je jedno vrijeme bila odsječena od svijeta telefonima, dok je internet neprekidno radio, dodaje naš dopisnik s kojim smo i uspostavili komunikaciju putem Facebooka i maila.

– U Guatemali živi nekoliko obitelji hrvatskog podrijetla (Ivić, Kozina, Mastahinić, Paljetak), a trenutno boravi i nekoliko Hrvata, mahom u gradu Antigua. Koliko znam svi su dobro, a pravi razmjeri razaranja vidjeti će se sutradan, rekao je za kraj svog javljanja Postružnik.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest