Jelić: Preostalim radnicima Toplane ponuđena su radna mjesta, no neki su odbili

Jelić: Preostalim radnicima Toplane ponuđena su radna mjesta, no
neki su odbili

Nije se na transparentan način završila priča sa starom toplanom a isto se nastavlja u novoj, Gradskoj toplani. Nova se ponaša kao da je sljednica stare što znamo da nije, jer da jest, ne bi radnici ostali na cesti. U Toplani je bilo previše radnika no nisu oni bili krivi za to netko je zapošljavao više nego što je bilo potrebno.  Da se napravio elaborat, program zbrinjavanja možda neki ljudi ne bi postali višak, konstatirala je jučer u Gradskom vijeću bivša SDP-ovka i novopečena nezavisna vijećnica Marija Bodrožić Zorić. Kako je pozvala direktora Gradske toplane Inoslava Latkovića, neka  spusti lopticu i da pokuša naći zajednički jezik s građanima.

– Ne možete se postavljati “da ako se hoćete grijati radit ćete kako kažemo.” Ugovore trebaju dobiti svi korisnici ili nitko. Dobivaju račune od stare toplane, nove, građani su zbunjeni, kaže vijećnica. Smatra da ugovori koji su ponuđeni građanima ništa ne govore.

– Moralo bi stajati što se uređuje, tko je davatelj usluge, tko je korisnik, po kojim uvjetima, po kojoj cijeni, na koji rok. Toga nema nego se nelogično poziva na opće uvjete o isporuci toplinske energije i pravilnik. Ugovori nisu doživotni nego vrijede i poslije smrti, kazala je Bodrožić Zorić.

U odgovoru direktora Latkovića saznali smo da su svi, kaže, ugovori sklopljeni u skladu s mišljenjem HERA-e kao i da su uspoređeni s ugovorima ostalih toplana u Hrvatskoj.

– Trudimo se komunicirati s korisnicima, idemo na sastanke po zgradama. Što god možemo to ćemo popraviti, obećao je Latković.

U obrazloženju što se događalo vezano za kadrovsko opremanje Gradske toplane i zbrinjavanje radnika stare, detaljno je objasnio gradonačelnik Damir Jelić.

– Je li ili nije bilo dostatno brige za radnike prepuštam građanima da prosude. Stara Toplana imala je 74 zaposlene osobe dok je u novu primljeno 49 osoba na neodređeno i dvije na određeno ukupno njih 51.  Jedan radnik je bio zaposlen na određeno i istekao mu ugovor, jedan je na dugotrajnom bolovanju, jedan otišao u HS Produkt (direktor Janžetić), četiri u Vodovod i kanalizaciju. Sedam osoba otišlo u mirovinu. Jedan električar je odbio ponuđeni posao, dvojici radnika je također ponuđeno da prijeđu u Vodovod, no odbili su zapošljavanje, ustvrdio je gradonačelnik.

Nadalje, navodi da je jednoj radnici ponuđeno radno mjesto u Zelenilu, što je odbila jer smatra da je neadekvatno njezinoj spremi. Jednom radniku je ponuđen posao u zaštitarskoj službi, odbio je, dok su dvjema radnicama ponuđena radna mjesto u servisu za čišćenje na četiri sata. Obje su čistačice su to odbile, kaže gradonačelni, jedna iz razloga jer joj se neće platiti platiti putni troškovi.

– U konačnici, kad se zbroji dva su djelatnika, rukovoditelj proizvodnje i rukovoditelj distribucije, osobe za koje nije pronađeno rješenje, iako se radi na tome.  Puno je truda uloženo za sve osobe mogu li se zbrinuti, neke su odbile iz objektivnih, neke iz subjektivnih razloga, rekao je gradonačelnik na kraju opširnijeg izlaganja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest