Osam udruga invalida projektima u dvije godine povuklo 9,6 milijuna kuna

Osam udruga invalida projektima u dvije godine povuklo 9,6 milijuna
kuna

-Više komunikacije, zajedničkih sastanaka i razgovora o problemima kako bi probleme rješavali što brže i kvalitetnije, a za dobrobit svih naših korisnika, osoba s invaliditetom, zajednički je zaključak sudionika V Konferencije pružatelja socijalnih usluga za osobe s invaliditetom u Karlovačkoj županiji.

Dvodnevnu Konferenciju su po prvi puta zajednički organizirali SUOI KŽ i Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije u sklopu provedbe EU Projekta: “Činimo promjene zajedno” te partner, Centar za rehabilitaciju Ozalj, Jaškovo.

U dva dana raspravljalo se o etici u pružanju usluga iz perspektive ustanova unutar sustava socijalne skrbi, etici i etičnom postupanju unutar udruga, o različitosti uvođenja sustava kvalitete u nevladinom sektoru u odnosu na propisane standarde Ministarstva socijalne politike i mladih, specifičnostima u pripremanju projekata te iskustvima provedbe EU projekata za osobe s invaliditetom.

Na Konferenciji je sudjelovalo stotinjak predstavnika udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji te predstavnike centara za rehabilitaciju, centara za socijalnu skrb, Karlovačke županije, Grada Karlovca i općina s područja naše županije. Kao središnja tema nametnuo se nedostatak senzorne sobe za djecu s teškoćama u razvoju, odnosno nepostojanje usluge senzorne integracije, iako u Karlovcu postoje dvije dobro opremljena kabineta. I to u Poliklinici SUVAG i Centru za odgoj i obrazovanje Banija, a nisu u funkciji, odnosno zašto ne postoji osoba školovana za rad na senzornoj integraciji mališana s teškoćama u razvoju.

Inače, na susretu se moglo čuti i kako je osam udruga za osobe s invaliditetom unutar županijskog Saveza u dvije godine uspješno u županiju povukla čak 9,6 milijuna kuna po projektima i to u periodu od 2011. do kraja 2012. godine. U istom je periodu zaposleno čak 190 osoba, od čega ih je čak 90 posto žena i to dugotrajno nezaposlenih. Ono što je istaknuto kao najveći problem je nestabilnost u trajanju projekata, česte promjene “pravila igre” što se sve na kraju lomi na korisnicima, a to su djeca i osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji, a kojih je u ovom trenutku u Karlovačkoj županiji 16.286 osoba.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest