Planinari učili kako u slučaju potrebe u divljini spasiti život sebi i drugima

Planinari učili kako u slučaju potrebe u divljini spasiti život
sebi i drugima

Boravak na planini, osim znanja o kretanju i karakteristikama planinskog svijeta, zahtijeva i znanje o pružanju prve pomoći budući da su ozljede u prirodi česte, a stručna pomoć nedostupna, rekao je pročelnik Stanice za planinarske vodiče Karlovac Darko Grba na jučerašnjem Danu otvorenih vrata Stanice planinarskih vodiča u Karlovcu koji je jučer održan u suradnji s s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Zavodom za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Kako bi svaki planinar, a naročito planinarski vodič mogao u slučaju potrebe spasiti život sebi ili drugima potrebna je neprestana edukacija.

Jučerašnje radionice obnove znanja prve pomoći Stanice za planinarske vodiče Karlovac okupile su 44 polaznika kojima je bilo i pet licenciranih instruktora. Sudionici radionica saznali su kako pomoći osobi koja ima strano tijelo u dišnom putu i kako pravilno izvesti vanjsku masažu srca i umjetno disanje.

Također, vrsni instruktori prikazali su im postupke s ranom, zavojem i kompresivnim zavojem, metode zaustavljanja krvarenja, imobilizaciju trokutnom maramom i priručnim sredstvima za imobilizaciju, transportni položaj kod ozljeda i bolesti, specifičnosti ozljeda kralježnice te stanja bez svijesti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest