Predavanje o nedavno otkrivenoj kući Mirka Seljana u Draganiću

Predavanje o nedavno otkrivenoj kući Mirka Seljana u Draganiću

CEIK Braća Seljan i udruga Zraka iz Draganića u petak u 19,30 sati organiziraju na Vili Anzić predstavljanje zajedničkog projekta, koji nosi naziv “110 godina od kupnje kuće i boravka Mirka Seljana u Draganiću”.

Riječ je o malo poznatom detalju iz života ovog poznatog svjetskog istraživača, koji se prije 110 godina, oženivši Belgijku, nakratko prestao s putovanjima i skrasio se u Draganićkim Mrzljakima. No, ta “avantura” bila je kratkog daha te  je Mirko ubrzo s bratom Stjepanom nastavio s istraživačkim radom u Južnoj Americi.

Predavanje u prvom dijelu predstavlja dosad nepoznatu lokaciju kuće Mirka Seljana u Draganiću, a u drugom dijelu predstavlja najznačajniju ekspediciju najpoznatijeg hrvatskog istraživača na kojoj je otkriven svjetski poznati arheološki lokalitet Grand Pajaten.

Moderatori i predavači su predsjednica udruge Zraka Kristina Vrbanek i predsjednik CEIK-a Braća Seljan Mladen Kuka.

U idućoj godini obilježava se 100. obljetnica smrti Mirka Seljana, a na inicijativu CEIK-a, planiraju se mnoge aktivnosti, kao npr. štampanje poštanske marke s likom ovog istraživača, izdavanje brošure, ali i ekspedicija u Peru.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest