Uvježbani za slučaj katastrofa svih vrsta – Karlovačka županija dobila opremljeni interventni tim

Uvježbani za slučaj katastrofa svih vrsta – Karlovačka županija
dobila opremljeni interventni tim

Županijski interventni tim Karlovačke županije

Karlovačka županija dobila je uvježbani i opremljeni interventni tim koji zajedno s profesionalcima može u svakom trenutku djelovati u bilo kakvim izvanrednim situacijama, nesrećama većih razmjera i katastrofa. U Slunju je u petak održana završna vježba u organizaciji Društva Crvenog križa Karlovačke županije što je kruna svih treninga i edukacija koje su tijekom godine odrađivani.

– Scenarij završne vježbe bio je aktualan, a temeljio se na evakuaciji jednog sela u okolici Slunja zbog velikih snježnih oborina koje su uzrokovale prekid električne energije, opskrbu vodom, prekid telefonskih linija i potpunu prometnu izolaciju. Izvidom terena i procjenom situacije stvorila se potreba za evakuacijom 20 osoba različite životne dobi, dvije ozlijeđene osobe prevezene su vozilom Hitne pomoći a za dvije osobe se još obavlja potraga, kazala nam je ravnateljica Mirjana Puškarić.

Po predviđenom scenariju Županijski interventni tim use uključio i počeo s  organizacijom izmještajnog centra za evakuirane osobe. Kontaktiran je ravnatelj Osnovne škole Slunj koji ustupa prostorije školske sportske dvorane. U dvorani tim postavlja ležajeve (s posteljinom), stolove i klupe za odmor i animaciju. Ispred dvorane podižu se dva šatora – u prvom šatoru se smješta Služba traženja gdje se pristigle osobe evidentiraju te im se daje mogućnost stupanja u kontakt s obitelji. Uz to supruga jednog od nestalih podnosi zahtjev za traženjem.

Nakon evidencije u Službi traženja evakuirana osoba s dobivenim kartonom o osobnim podatcima ide na osnovni zdravstveni pregled pod šator dva te ukoliko postoje ozljede o istome se obaviještava Hitna medicinska služba. Nakon što su prošli evidenciju i zdravstveni pregled osobe ulaze u dvoranu te im se ustupa krevet i čita kućni red. U dvorani se nalaze dva područja za odmor, čitanje i animaciju odraslih i odvojen prostor za animaciju evakuirane djece. Osobe su u izmještajnom centru provele dva dana dok se nije uspostavila električna energija, opskrba vodom i osigurala prometna povezanost te su prestale padaline snijega.

Vježbu su otvorili dr. Nedjeljko Strikić koji je predsjednik Društva Crvenog križa Karlovačke županije, Višnja Jović, pročelnica upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karlovače županije, Martin Barić pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije, Marinko Metličić voditelj odjela za pripremu i odgovor na katastrofe Hrvatskog Crvenog križa i Mirjana Puškarić ravnateljica Društva Crvenog križa karlovačke županije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest