Stop korupciji podigla kaznenu prijavu protiv Gradske toplane

Stop korupciji podigla kaznenu prijavu protiv Gradske toplane

Građanska inicijativa Stop korupciji podigla je kaznenu prijavu protiv karlovačke Gradske toplane, gradskog poduzeća koji je u ljeti osnovano kako bi preuzelo djelatnost propale Toplane d.o.o. koja je s višemilijunskim dugovima otišla u stečaj. Kako navode u Inicijativi koju predvodi Domagoj Švegar, situacija oko karlovačke toplane neusporedivo je gora od monopola, jer čak i u slučaju najgoreg monopola čovjek uvijek ima pravo uopće ne koristiti proizvode monopolista i to mu pravo nitko ne može uskratiti.

– Međutim nama, građanima Karlovca, uskraćena je mogućnost odbijanja korištenja usluga Gradske toplane, čime su brutalno narušena naša temeljna ljudska prava, tvrde u Inicijativi.  Razlozi za podnošenje kaznene prijave su sljedeći.

Krše zakone?

– Gradska toplana, osnovana je sredinom 2012. godine, a u svega nekoliko mjeseci nakon osnivanja prikupila je adrese, osobne identifikacijske brojeve, podatke o površini stanova te ostale osobne podatke tisuća građana Karlovca, bez njihova znanja, bez njihove dozvole i protivno njihovoj volji. Temeljem tih protuzakonito prikupljenih podataka ispostavila je račune građanima s kojima uopće nema potipsan nikakav ugovor, uključujući i one koji su odbili biti njihovim korisnicima, a da stvar bude gora, račune za grijanje ispostavljaju čak i onima koji u stanu nemaju niti jedan radijator. Unatoč tome što su brojni građani pismenim putem nedvojbeno izrazili toplani volju da ne žele biti njihovi korisnici, a mnogi su ih i obavijestili da u stanu nemaju radijatore, Gradska toplana i dalje, nakon nekoliko mjeseci, uporno nastavlja s pokušajem naplate i na taj način krši brojne zakone poput Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o energiji, Zakona o zaštiti osobnih podataka, Općih uvjeta za opskrbu toplinskom energijom, ali i Ustav Republike Hrvatske, navodi Švegar.

Dodaje da je ovakva prisila primjerena samo u nekim bivšim vremenima, na primjer u robovlasničkom društvu starog vijeka, te kako se sigurno ne uklapa u moderne europske pravne stečevine kojima težimo, odlučili su se boriti protiv prisilnog korištenja usluga Gradske toplane svim dozvoljenim sredstvima. Kako bismo se u potpunosti posvetili ovom problemu, Građanska inicijativa “STOP KORUPCIJI” od današnjeg dana bavit će se isključivo ovim pitanjem i do daljnjega neće postupati niti po jednoj drugoj prijavi koju zaprimi na e-mail adresu stopkorupciji.ka@gmail.com. Također, sve postupke koji su u tijeku momentalno obustavljamo.

Kad već nisu institucije

–  Budući da je u Kaznenom zakonu (Članak 133, stavak 2) izričito propisano da DORH za kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka kazneni postupak pokreće putem prijedloga, ovim putem obavještavamo javnost da je, kao jedan od koraka u našoj borbi, voditelj karlovačke Antikorupcijske inicijative Domagoj Švegar, podnio DORH-u prijedlog za podizanje KAZNENE PRIJAVE protiv Gradske toplane d.o.o., protiv direktora Gradske toplane Inoslava Latkovića te protiv ostalih odgovornih osoba, zbog počinjenja kaznenog djela propisanog Člankom 133. Kaznenog zakona, koji glasi: “Tko bez privole građana protivno uvjetima određenima u zakonu, prikuplja, obrađuje ili koristi njihove osobne podatke ili te podatke koristi suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci, navodi se u dopisu poslanom svim medijima.

Navedenim postupanjem Gradske toplane, navode u inicijativi Stop korupciji, prekršene su i osobne slobode i prava čovjeka propisana u članku 37 Ustava RH , koji glasi: “Svakom se jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka. Bez privole ispitanika, osobni se podaci mogu prikupljati, obrađivati i koristiti samo uz uvjete određene zakonom.” Druge državne institucije su već u okviru svojih ovlasti ustanovile da je Gradska toplana d.o.o. prikupila podatke na protuzakonit način, bez suglasnosti građana (dokumenti su u posjedu voditelja karlovačke Antikorupcijske inicijative i sastavni su dio kaznene prijave predane DORH-u), međutim iste institucije koje su to ustanovile nisu podnijele prijavu DORH-u.

KAportal.hr

Budući da je Člankom 82 (stavak 1) Kaznenog zakona propisano da nitko ne može zadržati imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom te da će se ta korist oduzeti sudskom odlukom kojom se utvrđuje da je kazneno djelo počinjeno, ova kaznena prijava trebala bi biti dovoljna za ostvarenje ciljeva Antikorupcijske inicijative, jer temeljem kaznenog djela propisanog člankom 133 Kaznenog zakona Gradska toplana je ostvarila milijunske prihode. Ukoliko ne bude, poduzet ćemo još žešće pravne korake kako bismo matirali sve organizatore i sudionike ovog sramotnog pothvata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest