Karlovčani se imaju čime podičiti – na svakog čak 37 m2 zelene površine

Karlovčani se imaju čime podičiti – na svakog čak 37 m2 zelene
površine

Predstavljanjem monografije  i bogatim programom u gradskog kazalištu Zorin dom gradsko poduzeće Zelenilo obilježilo je pola stoljeća djelovanja. Čuvari parkova u gradu koji se parkovnom baštinom itekako može podičiti nemaju lagan zadatak, dok je podatak da svaki Karlovčanin ima na raspolaganju čak 37 četvornih metara zelene površine više nego fascinantan i nedosanjani san i mnogo bogatijih, većih i starijih gradova.

O parkovima već 50 godina brine Zelenilo koje je u bogatoj monografiji saželo svoj rad ali i bogatu povijest parkovne arhitekture u Karlovcu.

– Ovim djelom otvara se šira mogućnost stručne revitalizacije i obnove vrijednosti hortikulturnih objekata, te kao podloga i putokaz novom i modernom pejsažnom arhitektonskom stvaralaštvu, piše u recenziji monografije dugogodišnji djelatnik “Zelenila” Božidar Joha. Kako je o monografiji kazala docentica na Agronomskom fakultetu Ksenija Karlović, knjiga je pisana jasnim, stručnim jezikom i daje obilje podataka o zelenim površinama grada Karlovca od njihovog nastanka do danas.

Vrijedni jubilej bio je prilika da se prisjetimo davne 1956. godine kada je bila osnovana Organizacija za održavanje i razvoj parkova u Karlovcu. Ta se organizacija održala samo 5 godina i krajem 1961. godine dolazi do nove organizacije. Gradska uprava odlučuje da se Uprava parkova i Uprava zaštićenih šuma grada Karlovca spoje u poduzeće pod imenom Zelenilo. Ono je tada imalo 50 zaposlenika, a danas je zaposleno 119 radnika. U proteklih 50 godina njegovi zaposlenici su se marljivo i znalački brinuli o gradskom zelenilu. Zelenilo je bilo i ostalo pouzdan partner korisnicima njegovih usluga, klijentima i Gradu Karlovcu.

– Najveće priznanje za uređenost gradova preko 30.000 stanovnika u kontinentalnom dijelu Hrvatske je osvajanje 1. mjesta u 2010. godini za Zeleni cvijet. Veliki doprinos za osvajanje ove vrijedne nagrade dala je naša tvrtka. Ovu akciju uređenosti od 2001.godine organizira Glavni ured Hrvatske turističke zajednice. Naš grad još je bio 3 puta drugi u natjecanju za Zeleni cvijet: 2004. godine, 2008. godine i 2009. godine. Danas održavamo 1.333.186 kvadratnih metara gradskih travnjaka, 19.543 m² živica, 1.571 m² cvjetnih gredica, 3.353 kom ukrasnog grmlja, 22 dječja igrališta, 25 km drvoreda itd., pohvalio se direktor ovog gradskog poduzeća Stjepan Turković.

Najsvečaniji trenutak dakako je bio dodjela priznanja i diploma, ali i obraćanje gradonačelnika Damira Jelića i župana Ivana Vučića. Župan nije propustio priliku opravdati Zimsku službu koja je ove godine, po mišljenju javnosti, definitivno zakazala. Kako je rekao, u Bruxellesu gdje je čest gost palo je svega pet centimetara snijega koji niti blizu nije bio očišćen kao onaj u Karlovcu. Da je Karlovac ljepši od Bruxellesa to znamo, no da ima bolju zimsku službu od prijestolnice EU, to smo danas saznali.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest