Karlovac 9. grad po broju stanovnika u Hrvatskoj, urbani dio manji od Sesveta

Karlovac 9. grad po broju stanovnika u Hrvatskoj, urbani dio manji
od Sesveta

Karlovac je deveti grad po broju stanovnika u Hrvatskoj prema konačnim rezultatima popisa stanovništva 2011. godine koji je danas objavio Državni zavod za statistiku. Neki od rezultata objavljeni su još prošlo ljeto, no i tu je došlo do malih korekcija. Prošle godine je objavljeno da Karlovac ima 55.981 stanovnika, no konačan broj je 55.705.

Ispred Karlovca su četiri grada koji imaju preko sto tisuća stanovnika (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek), Zadar sa 75 tisuća, Velika Gorica sa 63 tisuće, dok su po ovom popisu veći i Slavonski brod sa 59 i Pula sa 57 tisuća. Sisak je manji za osam tisuća, Varaždin i Šibenik za još otprilike tisuću stanovnika više.

Ove se brojke odnose na gradove u svojim širim, administrativnim granicama, kad bi se gledao samo urbani dio, u Karlovcu živi 46.833 stanovnika i Karlovac je tu ponovno deveti s tim da je Velika Gorica kao naselje manje za punih 15 tisuća stanovnika, ali je zato ispred naselje Sesvete koje nema status grada nego zagrebačke gradske četvrti.

Inače, danas objavljeni podaci otkrivaju neke dosad neobjavljene demografske podatke. Broj stanovnika koji se izjašnjavaju Hrvatima u deset je godina porastao s 89,63 posto na 90,42. Broj građana srpske nacionalnosti sa 201.631 u 2011. pao je na 186.663. I dok je broj Hrvata rastao, broj katolika je pao za nešto više od 200 tisuća, pa je logično da je broj ateista i agnostika porastao unatoč činjenici da u upitniku na popisu stanovništva rubrike “agnostik” nije bilo.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest