Događaji godine vol. 1: Propast Toplane, lažne diplome, rock i kino festivali

Događaji godine vol. 1: Propast Toplane, lažne diplome, rock i kino
festivali

Kao i proteklih godina, vrijeme je da napravimo pregled događaja godine iz mjeseca u mjesec. Godina koju ćemo večeras ispratiti svakako je jedna od onih koju nećemo pamtiti po uspjesima na poslovnom planu, blagostanju i prosperitetu. Kriza se još više produbila, a afere su drmale medijskim prostorom. Naravno, bilo je i pregršt svijetlih trenutaka koji su bili zaslužni da barem nakratko zaboravimo one loše.

Kako smo živjeli i što smo čitali u prvih šest mjeseci 2012. pročitajte u kronološki složenom pregledu KAportala…

SIJEČANJ

1. – Novu godinu Karlovčani su dočekali brojnim feštama u ugostiteljskim objektima i domovima, a najveći broj 2012. je odlučio dočekati na Trgu bana Jelačića uz glazbeni program i ponoćni vatromet. Prva beba rođena u karlovačkom rodilištu je djevojčica Gabrijela Medved iz Cetingrada.

7. – Počinje se zahuktavati situacija oko Toplane. Državni inspektorat ustvrdio je nakon prijave Regionalne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP) dva ozbiljna prekršaja odredbi Općih uvjeta za opskrbu toplinskom energijom. Prvi je činjenica da Toplana s vlasnicima stanova koji se nalaze u njenom sustavu centralnog grijanja, nikad nije sklopila ugovor o opskrbi, a drugi što nije korisnicima putem internetskih stranica prikazala godišnje izvješće o stanju distribucijske mreže.

9. – Sve veća kriza trese NK Karlovac, a anonimni dužnosnik kluba USKOK-u priznao da je u više navrata kupovao suce, odnosno plaćao im za “pošteno suđenje”. U pritvoru se nalazi bivši klupski tajnik Neven Šprajcer.

11. – Gradski čelnici predvođeni gradonačelnikom Jelićem te ravnatelji osnovnih škola i vjeroučitelji otputovali na “čuveni” i kontroverzni tradicionalni seminar “duhovne obnove” na Buško jezero.

14. – Općina Saborsko dobila neslavnu titulu “najnepotrebnije općine u Hrvatskoj”. Naime, samo 11,13 posto proračuna troše na stvari zbog kojih bi trebali postojati; razvoj, socijala, komunalno opremanje, izgradnja…, ostalih 88,87%, najviše od 127 hrvatskih općina, troše na plaće i tekuće troškove

22. – Referendum za ulazak u Europsku Uniju – u Karlovačkoj županiji, kao i u svim gradovima i općinama pojedinačno, većina glasača odlučila kako je za ulazak Hrvatske u EU. Podrška u Karlovcu i županiji otprilike je na razini podrške u Hrvatskoj (između 65 i 67%). Najeuropskije su orijentirani stanovnici Kamanja (83% za), a najmanje oni u Josipdolu (56% za).

23. – Počela 39. Zimska likovna kolonija, tjedan dana s djecom Doma Vladimir Nazor radili umjetnici iz cijele Hrvatske

24. – Svojevrsni raskol u HDZ-u na “Vukelićevu” i “Jelićevu” struju kulminirao odlaskom Stjepana Turkovića iz Gradskog odbora HDZ-a

– Policijski službenik Mario Stipetić iz Ogulina primio priznanje Ponos Hrvatske. Ovaj je policajac pokazao iznimnu hrabrost i požrtvovnost prilikom pružanja pomoći unesrećenim osobama u prometnoj nesreći u Ogulinu.

31. – Svečano otvoren Dječji vrtić Turanj. Investicija vrijedna oko 9 milijuna kuna omogućit će smještaj za stotinjak mališana predškolske dobi.

VELJAČA

3. – Početak skandala s lažnim diplomama. Ustanovljeno kako je pročelnica Ureda Karlovačke županije i predsjednica Županijskog vijeća HSP-a Bernardica Topolnjak-Halapa krivotvorila diplomu Ekonomskog fakulteta. Sumnju u vjerodostojnost diplome pokrenula je građanska inicijativa “Stop Korupciji”

4. – Rekordno niske temperature nakon tridesetak godina zaledile karlovačke rijeke. Temperatura pala do -21, Crveni križ dežura 24 sata i obilazi starije i nemoćne građane, a Karlovčani se organizirali i u akciji za spas labudova i divljih pataka na Korani. U Hrvatskom Blagaju zbog hladnoće preminuo 78-godišnji starac, a općine Plaški i Saborsko izolirane su od svijeta zbog leda i snježnih nanosa.

7. – Osnovana karlovačka podružnica Hrvatskih laburista – Stranke rada, za predsjednicu izabrana Snježana Kirinić.

14. – U organizaciji sjajne ekipe mladih karlovačkih filmaša, nakon četiri godine Edison ponovno u ulozi kina – mnogobrojni Karlovčani uživali u cjelodnevnim projekcijama.

16. – Prosvjedima mljekara diljem Hrvatske pridružili su se i karlovački mljekari koji su nakratko blokirali ulaz u KIM. Nezadovoljni su ponuđenom otkupnom cijenom mlijeka i traže od Vlade da zaustavi, tvrde, siguran krah mljekarstva.

18. – Zaboravljeni karlovački nogometni klub spašavaju – navijači. Nakon brojnih prosvjeda zbog situacije u klubu, vlastitim snagama čiste terene kako bi se mogla odigrati utakmica prvog kola nastavka prvenstva protiv zagrebačkog Dinama.

21. – Svečanim koncertom i multimedijalnim programom iz Karlovca je, točnije iz Zorin doma, krenula velika državna akcija “Zemlja risova”, usmjerena ka spašavanju ove lijepe životinjske vrste koja je na rubu izumiranja

25. – Novi prosvjedi mljekara – dva dana uzastopno blokirana državna prometnica D-1 u Draganiću.

28. – Nikola Vuljanić odabran je za jednog od 12 promatrača u Europskom parlamentu, na koje Hrvatska ima pravo dok ne postane punopravna članica unije.

– Karlovčanin Željko Gojak na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva dvoje srpskih civila u karlovačkom prigradskom naselju Sajevac u listopadu 1991.

OŽUJAK

1. – Situacija s gradskom Toplanom sve kritičnija. Gradsko vijeće na maratonskoj sjednici napokon zaključilo i priznalo da je tvrtka u teškoj dubiozi i da se rješenje ne nazire.

5. – U karlovačkoj bolnici za život se bori 69-godišnji Dražeta Dražetić iz Vukmanićkog Cerovca. Njega je nakon sjednice tamošnjeg ogranka HDZ-a teško ozlijedio Josip Gavrić, koji mu je na glavi razbio pivsku bocu. Dražetić je od posljedica ozljede preminuo 16. ožujka.

6. – Nakon brojnih međustranačkih prepucavanja na liniji HDZ-SDP, Upravno vijeće Opće bolnice Karlovac odlučilo je kako će na mjestu ravnatelja ostati dr. Nedjeljko Strikić.

10. – Grad Karlovac ima 16 službenih automobila, odgovorili su iz gradske uprave na upit KAportala. Istraživanje pokazuje kako se vozilima uglavnom raspolaže racionalno, no ima i iznimaka. Tako službenim vozilom kući često odlazi dogradonačelnica Marina Kolaković, što možda i ne bi bilo tako čudno da nije činjenice da živi tek 300-njak metara od Gradskog poglavarstva!

12. – Karlovčani šokirani novim računima za grijanje preko Toplane. Ionako veliki računi u ovom mjesecu mnogima su za još nekoliko stotina kuna veći.

13. – Nogometnom prvoligašu Korane zbog duga HEP-u isključena struja. Grad obećao platiti dug no ne može to učiniti zbog blokade računa. Situacija u klubu sve je teža, no pokušava se barem iznaći način da se časno završi prvoligaška sezona, bez odustajanja od natjecanja

16. – Agencija za zaštitu osobnih podataka naložila tvrtki Inkasator da dostavi podatke o prihodima i rashodima, koje je Inkasator odbio dostaviti na zahtjev inicijative “Stop korupciji”.

17. – Damir Jelić kao jedini kandidat izabran za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Karlovac. Branko Vukelić demantira da je to poraz njegove opcije.

19. – Sjajni rezultati karlovačkih gimnazijalaca dobili još jednu potvrdu i priznanje – po jedan učenik Gimnazije dobio pravo na izravan upis na FER i FOI

26. – Stanje vodovodne mreže na većem dijelu grada je toliko loše da od vode zahvaćene u vodocrpilištu do krajnjeg korisnika u zemlju iscuri gotovo polovica, odnosno 47 posto. Na godišnjoj je razini riječ o oko 3,8 milijuna kubika vode, pokazuje Studija vodoopskrbe grada Karlovca

27. – Nakon učestalih prosvjeda navijača i javnih zahtjeva da odstupe, ostavke podnijeli predsjednik NK Karlovca Amirudin Talakić i direktor Branko Škrtić. Talakić se odluke držao, a Škrtić se predomislio već drugog jutra.

TRAVANJ

2. – Nakon niza prijava protiv Toplane, Državni inspektorat podnio je prijavu i protiv Elektre, zbog nezakonitog naplaćivanja očitanja brojila.

5. – Ovo je došlo do razine na kojoj je i tragika preslaba riječ, komentar je karlovačkog gradonačelnika na situaciju oko izgradnje željezničkog stajališta u Novom centru, koje HŽ neuspješno “gradi” već godinama, uz stalna nova obećanja, kojih ćemo do kraja godine čuti još mnoštvo i uvijek će se ispostaviti da su lažna.

– Karlovčanka Mateja Kunović, članica TKD Banija, osvojila brončano odličje na Svjetskom taekwondo prvenstvu u egipatskom Sharm El Sheikhu

6. – Inkasator ispunio nalog Agencije za zaštitu podataka. Saznali smo da direktor Vlatko Ivka gotovo dvaput mjesečno putuje službenim automobilom u Dalmaciju gdje ima vikendicu, kupuje skupa pića, parfeme, te noći u hotelima s korištenjem mini-bara, hrani se u skupim restoranima i to sve na Diners karticu tvrtke.

10. – Udruga “Prijatelji životinja” stavila karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića na prvo mjesto liste pozitivaca zbog podrške programima udruge Mijau.

11. – Nakon brige za životinje na red došli i ljudi. Jelić naložio mjerenje kvalitete zraka zbog ozbiljne sumnje da je došlo do onečišćenja. Sumnja se da je uzročnik crpna stanica projekta ISPA.

12. – U Općoj bolnici Karlovac otvoren novouređeni Odjel intenzivne njege, u koji je uloženo osam milijuna kuna.

16. – U Zorin domu održana premijera prve lutkarske predstave nakon 1956. godine! Riječ je o predstavi “Najbolji prijatelji” Karlovčanina Peđe Gvozdića i Talijana Guliana Settima.

17. – INA blokirala račun Toplane zbog enormnog duga koji je premašio 55 milijuna kuna.

23. – Ukupno 21 bend i glazbenik, deset književnika te po pet slikara i fotografa predstavili su se tijekom druge sezone KAbine. Uz širok spisak hrvatskih gradova iz kojih su dolazili gosti, KAbina je ove godine bila i internacionalnog karaktera – gostovali su hrvatsko-japanski bend Welcomin Committee in Flames i engleski pjesnik Eamon Shanahan.

27. – Započelo treće izdanje najvećeg festivala demo bendova u Hrvatskoj, karlovačke Hermetike. Nastupa četrdesetak bendova iz Hrvatske, ali i gosti iz Njemačke.

SVIBANJ

1. – Rekordnih 2.500 biciklista uključilo se na tradicionalnu prvosvibanjsku biciklijadu, najmasovniju u Hrvatskoj.

2. – Animirani film mladih karlovačkih filmašica Sare Gršić te Nine i Lane Čorak “Kad jednom smrkne, drugom svane” osvojio prvu nagradu na velikom međunarodnom festivalu u Italiji.

3. – Karlovački novinar, urednik i pisac Goran Gerovac dobitnik godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva za pisano novinarstvo “Marija Jurić Zagorka”.

5. – Više od 3.000 motorista iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja okupilo se u Karlovcu na velikom događanju nazvanom “Karavana za život”, kako bi uputili apel za veću sigurnost na hrvatskim prometnicama.

8. – Nastavlja se kriza zbog smrada kod ISPA crpne stanice. Antun Žganec konjima blokirao put, pa ga uhitila policija. Jelić ponovno zove inspekcije da istraže što je uzrok smradu, a Žganec će u zatvoru provesti sedam dana.

14. – Otvoren TIC Zelena vrata, zajednički projekt turističkih zajednica Karlovca, Plitvičkih jezera, Rakovice, Karlovačke i Ličko-senjske županije

15. – Gradsko vijeće donijelo odluku o osnivanju Gradske toplane, d.o.o, nove tvrtke, koja bi s temeljnim kapitalom od 5,5 milijuna kuna trebala nastaviti poslovanje posrnule Toplane koja je uspjela nagomilati dug od čak 70 milijuna kuna.

– Nova afera s lažnom diplomom. Otkaz dobio voditelj marketinga Zorin doma Goran Đurašević. Kao i u slučaju Topolnjak-Halapa, opet je riječ o Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

18. – Raspjevanom, šarenom i veselom kolonom ulicama grada i zabavom na ŠRC Korana, maturanti zakoračili u zrelost. Kao i ranijih godina, ponašanje je bilo za najvišu ocjenu, policija nije zabilježila niti jedan incident.

20. – Drski lopov u centru grada s vrata otrgnuo 77-godišnjoj Karlovčanki zlatni lančić. Ispostavit će se kako je riječ o prvom u seriji sličnih napada na gradskim ulicama.

24. – U Zorin domu održana premijera zajedničke predstave karlovačkog kazališta i HNK Varaždin “Igra parova”.

27. – Karlovački srednjoškolci i osnovci briljirali na državnim natjecanjima i osvojili čak 11 titula državnih prvaka.

LIPANJ

7. – Tračak nade za spas NK Karlovca ukazao se nakon najavljenog ulaganja češke tvrtke Gurman. Česi i njihovi hrvatski partneri su održali izbornu skupštinu, preuzeli funkcije i više se nikada nisu pojavili. Klub će nakon tri prvoligaške sezone završiti u županijskoj ligi.

12. – Počelo je Europsko prvenstvo u nogometu. Ekipa KAportala otisnula se put Poljske te izvještavala iz Poznana i Gdanska.

18. – Damir Jelić u posebnoj Karamarkovoj “Vladi u sjeni” zadužen za školstvo i znanost. Nakon agresivne prve press konferencije na kojoj će pričati o umjetnoj oplodnji i “muškom abortusu”, ispada iz prvog plana nove HDZ-ove garniture, iako ostaje na dužnosti potpredsjednika stranke.

21. – Niz zanimljivih ljetnih događanja otvaraju sedmodnevni Festival nezavisne kulture Nepokoreni grad, Festival uličnog dječjeg kazališta KIDaj! i glazbeni festival Rock Korana.

img_2532
Tradicija se nastavlja – Ivanjski krijes

23. – Nekoliko tisuća Karlovčana dočekalo ljeto uz najstariju gradsku manifestaciju Ivanjske krijesove i rock koncert popularne Lollobrigide.

28. – Adrijana Lekaj prva Karlovčanka koja nastupa na slavnom teniskom turniru u Wimbledonu. Nešto kasnije, pobjedom u prvom kolu US Opena postaje prva karlovačka tenisačica koja je ostvarila pobjedu na jednom grand slam turniru.

29. – Započelo drugo izdanje Riječnog ljetnog kina – u šest dana posjetilo ga je oko šest tisuća posjetitelja, a na filmove uz rijeku Koranu dolazili su i brojni gosti iz drugih gradova, ali i inozemstva

30. – Počeo jubilarni 5. LED Fest, festival elektronske glazbe koji je i ove godine okupio zavidnu internacionalnu ekipu i bio izravno prenošen za cijeli svijet putem londonske internet radio postaje JacksHouse.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest